Goede watervoorziening is van levensbelang in Mozambique

Mueslirepen, zonnepaneeltjes, een klamboe en een tent. Met een goed gevulde tas is waterexpert Michel Becks onderweg naar Mozambique. Daar gaat hij aan de slag om de watervoorzieningen te herstellen, die door cycloon Idai beschadigd zijn. Daardoor liggen ziektes als cholera en diarree op de loer en is snel actie nodig. “Het wordt een flinke klus, maar ik ben goed voorbereid.”

Ruim een week geleden liet cylcoon Idai een ravage achter in Mozambique, Malawi en Zimbabwe. 3000 km2 van het gebied is overstroomd. Huizen zijn weggevaagd en de watervoorzieningen zijn beschadigd. Becks: “Op veel plekken zitten mensen zonder schoon drinkwater. Er staat veel stilstaand water, waar mensen in hun wanhoop uit drinken. Ziektes als cholera en diarree kunnen zich zo razendsnel verspreiden.”

Schoon water is essentieel om te zorgen dat er niet nog meer doden vallen dan de duizend die er nu al gemeld zijn. Becks: “Op dit moment hebben mensen toegang tot een paar liter schoon drinkwater, omdat ze water kunnen zuiveren met tabletten die wij uitdelen. Maar desondanks zie je de hygiënische omstandigheden verslechteren. Schoon water is noodzakelijk. Mensen kunnen dat drinken en ook gebruiken om zichzelf mee te wassen.”

Water- en sanitatieteam

Becks is de teamleider van het internationale team waterexperts dat al bezig is met noodhulp. “In Mozambique ben ik verantwoordelijk voor het hele water- en sanitatieteam. Eén team is momenteel bezig met het faciliteren van 20.000 wc’s. Ook komt er nog een wateropslag dat goed is voor 15.000 mensen. Dat moet nu zo snel mogelijk opgezet worden.”

Naast het op orde brengen van de watervoorzieningen worden nog elke dag mensen gered uit overstroomde gebieden. Het Rode Kruis voorziet deze mensen van voedsel, dekens en dekzeilen voor tijdelijk onderdak. Het totale dodental is lastig in te schatten. Verwacht wordt dat bij het zakken van het waterpeil meer lichamen gevonden worden. Dan pas zal duidelijk worden hoe groot de omvang van deze ramp precies is.

Ook zijn twee veldziekenhuizen onderweg richting Mozambique waarmee het Rode Kruis 250.000 mensen medische zorg kan bieden. Er is nog steeds hard hulp nodig. Giro 7244 is geopend.

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633