Ontstaan Utrechts Landschap
In elke provincie is een provinciaal Landschap actief met aankoop, beheer en ontwikkeling van natuurgebieden. Van de twaalf provinciale Landschappen is Utrechts Landschap in 1927 als eerste opgericht. De initiatiefnemers zagen met grote bezorgdheid hoe vele particuliere bossen en landgoederen als bouwterrein werden verkocht of geveild voor hoge opbrengsten.
De stichting begon in 1927 met acht hectare door de aankoop van het Lockhorsterbos bij Leusden. In 1928 volgde de achttiende-eeuwse buitenplaats Over-Holland aan de Vecht en in 1933 kwamen, na moeizame onderhandelingen de Eykensteinse Bossen (het huidige Ridderoordse Bos) in bezit van de stichting. Geleidelijk groeide het aantal terreinen. Een topjaar was 1994, toen de gemeente Zeist 650 hectare bosgebied schonk. Tegenwoordig beheert Utrechts Landschap 5.800 hectare natuur.
Visie en missie
Ons doel
Het bevorderen van het behoud van het natuur- en landschapsschoon en cultuurhistorie in de provincie Utrecht. Daaronder valt alles wat de kwaliteit van natuur en het landschap in de provincie Utrecht ten goede komt.
Onze visie
Utrechts Landschap gelooft dat een mooi landschap, rijk aan natuur en cultuur, onmisbaar is voor de Utrechtse samenleving.
Onze missie
Utrechts Landschap werkt actief aan het behouden, versterken en ontwikkelen van natuur, landschap en erfgoed voor de eeuwigheid. Het wil mensen daarbij betrekken en hun ruimte bieden om daarvan te genieten.
Welke opgaven stelt Utrechts Landschap zichzelf de komende jaren?
Voor de komende jaren heeft Utrechts Landschap zichzelf de volgende opgaven gesteld.
- Onze terreinen en gebouwen onderhouden en ontwikkelen.
- De achterban van Utrechts Landschap vergroten.
- Nieuwe natuur en erfgoed verwerven.
- Meer inkomsten genereren voor de doelstelling.
Samenwerken
Om onze doelen te bereiken, is samenwerking noodzakelijk. Met de provincie, gemeenten en waterschappen. Maar uiteraard óók met lokale bedrijven en actieve natuur- en milieuorganisaties.