Mei 2015. De foto van het meisje met het roze rokje, drijvend in de Middellandse Zee, raakte Annerieke en René Berg zo diep, dat ze wel wat moesten doen. Vele anderen wilden ook graag iets doen met hun machteloosheid en iets doneren of op pad gaan en zo ontstond Stichting Bootvluchteling.
In 2016 verdronken meer mensen dan ooit in een poging Europa te bereiken. Duizenden vluchtelingen zaten vast in de overvolle vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Velen van hen sliepen in koepeltentjes onder barre omstandigheden. Stichting Bootvluchteling wilde voorzien in een dringende behoefte. Een behoefte die nog niet afdoende werd vervuld door overheden en andere hulporganisaties. We wilden een verschil maken op de plekken waar dat het hardst nodig was. Met concrete, praktische hulp ter plaatse.
Ook in 2017 waren veel mensen op de vlucht. Dit betekende dat de hulp van Stichting Bootvluchteling nodig bleef in de vluchtelingenkampen op Samos en Lesbos. Mede door de Turkijedeal moesten veel vluchtelingen maanden in de kampen blijven wachten op hun aanvraag. De Psychosociale support missie en de medische missie werden verder uitgebreid en geprofessionaliseerd.
En nu is het al weer 2020: de situatie in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos is nog steeds hetzelfde als de jaren ervoor. Dat betekent dat onze hulp ook dit jaar nodig blijft. De psychosociale support missie is daarom verder uitgebreid en na een onderbreking is onze medische missie in mei weer opgestart. Dagelijks staan vrijwilligers van de stichting klaar om mensen in kamp Moria verder te helpen. Er is school voor kinderen, Engelse les voor volwassenen, we geven trainingen gericht op de mentale gezondheid van mensen en we hebben een bibliotheek met boeken in verschillende talen. Onze medici bieden ’s avonds en ’s nachts medische hulp in het kamp. Het kamp is overvol en we zien veel mensen met psychische klachten. Dagelijks ervaren we hoe groot de nood is en hoe hard onze hulp nodig is. Helpt u mee?