Fondsen.org logo

Natuurmonumenten

Wil jij aan de slag bij Natuurmonumenten? Bekijk dan hieronder alle informatie over deze mooie organisatie. 

Natuur is belangrijk voor ons mensen. De grote vraag is of we bereid zijn om iets terug te doen voor die natuur. Als de natuur er voor ons allemaal is, dan zijn we er toch allemaal voor de natuur? Onze droom is een mooi Nederland. Met landschappen waarin natuur en erfgoed een grote rol spelen. Een land vol groene steden, duurzame landbouw en natuurrijke landschappen. Een land waar we van kunnen genieten en waar de natuur kan bloeien.

We hebben de natuur hard nodig

We zijn in Nederland altijd druk. Natuur is goed voor mensen. Om te ontspannen. Om te spelen. Om gefascineerd en geïnspireerd te raken. Om onszelf gelukkig te voelen. Dat vinden wij bij Natuurmonumenten en is ook wetenschappelijk bewezen. De natuur is er natuurlijk niet alleen voor ons. Natuur is het leefgebied van planten en dieren. Als we er niet goed voor zorgen, kunnen veel bijzondere planten en dieren die al duizenden jaren in ons land leven niet langer overleven.

De natuur verandert

Planten, dieren en mensen hebben de natuur dus hard nodig. Maar de natuur verandert. Door klimaatverandering stijgt de temperatuur en daarmee de zeespiegel. We hebben te maken met extremere temperaturen, heftige regenbuien en periodes van droogte. En daar kan de natuur ons juist helpen. Onze natuur werkt als een spons. Natuurgebieden nemen water op na een heftige storm en verspreiden water als het lange tijd warm is. Het water biedt verkoeling. De natuur kan ons dus helpen – maar niet alleen.

Steeds minder natuur

Juist nu we de natuur extra hard nodig hebben, wordt de hoeveelheid natuur steeds kleiner. Op dit moment bestaat 15 procent van Nederland uit natuur. De rest gebruiken we voor industrie, wegen en landbouw. Die 15 procent moet eigenlijk 30 procent zijn, wil die natuur goed kunnen functioneren. Bij de oprichting van Natuurmonumenten stond in de statuten dat natuurschoon nodig was voor mensen tegen de oprukkende industriële vervuiling. Dat je voor natuur bent, betekent dus niet dat je tegen welvaart, tegen de samenleving of andere belangen bent. De natuur is juist onderdeel van zo’n gezonde samenleving. De groei van natuur kan hand in hand gaan met economische groei. Duurzaamheid heeft de toekomst.

Samen met anderen

We hebben behoefte aan meer natuur dan er nu is. We moeten creatiever omgaan met de beschikbare ruimte. Samen gaan we nieuwe natuur ontwikkelen, op plekken en manieren waar je niet zo snel aan zou denken. Op grote schaal doen we dat nu al met de Marker Wadden in het Markermeer. Maar het kan ook kleiner. We kunnen groen creëren tussen winkels, op industrieterreinen, op daken van fabrieken en kantoren en in onze achtertuinen.

Natuur en cultureel erfgoed horen bij elkaar

De Nederlandse natuur is niet zo natuurlijk als je soms denkt. Het landschap dat we kennen is bijna helemaal gevormd door de mens. Denk maar aan onze dennenbossen, bloementuinen en grafheuvels. Maar ook aan houtwallen, oude boerderijen, kastelen, landhuizen, watermolens. Ons culturele erfgoed. Dat is onderdeel van het landschap en verdient het om behouden te blijven.

Voor en met onze leden

We werken graag constructief samen met veel partijen en staan ook voor onze eigen belangen. We zorgen voor de natuur die er is en maken nieuwe natuur. Samen met 700.000 leden, donateurs en vrijwilligers. Die 922.000 stemmen kunnen best iets veranderen in Nederland. Dat bewezen we in 2015 toen dankzij onze campagne het wetsinitiatief voor kustbebouwing werd ingetrokken. Zo vechten we nu samen tegen intensieve landbouw om insecten te redden. Samen blijven we werken aan een natuurlijke en cultuurrijke toekomst. Zo maken we onze droom van een mooier Nederland waar.

Want als de natuur er voor ons is, dan zijn wij er toch voor de natuur?