Fondsen.org logo

Global Fund-rapport: Vorig jaar wereldwijd 22% minder getest op hiv

Dat de coronapandemie een grote impact zou hebben op de aidsbestrijding verwachtten we al. Een nieuw rapport van het Global Fund maakt die desastreuze gevolgen concreet. Er werd veel minder getest op hiv en preventieprogramma’s konden veel minder mensen bereiken. 9 september 2021

Het Global Fund is wereldwijd de grootste financier van de strijd tegen aids, tuberculose en malaria. Voor het eerst in 20 jaar rapporteert de organisatie een verslechtering in resultaten.

Minder jongeren bereikt

Het aantal mensen dat werd bereikt met hiv-preventiediensten daalde vorig jaar met 11% ten opzichte van 2019. Het bereik van jongeren daalde nog iets verder: met 12%. Terwijl juist jongeren op dit moment achterblijven in de aidsbestrijding.

Ook kregen minder moedersmedicijnen om te voorkomen dat ze hiv op hun baby’s overdragen. Dat aantal daalde met 4,5%.

Lange termijn

De grootste daling zien we bij het aantal hiv-tests. Er werden 22% minder mensen getest op hiv. Dat betekent ook dat minder mensen met hiv-behandeling zijn begonnen. Op de lange termijn is het gevolg daarvan dat meer mensen hiv zullen oplopen, omdat hiv zonder behandeling nog doorgegeven kan worden.

Investeren in gemeenschappen

Als Aidsfonds zien we vergelijkbare verhalen bij onze projecten. Veel activiteiten moesten vorig jaar worden gestaakt of uitgesteld. Hoewel de huidige situatie niet best is, weten we wat werkt: investeren in de gemeenschappen die getroffen worden. Want zij weten het beste wat nodig is en hoe ze de oplossing voor elkaar kunnen krijgen. Met het coronanoodfonds konden we bijvoorbeeld hiv-medicijnen bij mensen thuisbezorgen als ze zelf niet meer naar de kliniek konden. En we konden voorzien in voedsel voor mensen die geen inkomsten meer hadden. Want zonder voedsel werkt hiv-medicatie niet goed.

We moeten alles op alles zetten om de basis-hiv-zorg voort te zetten, en te voorkomen dat de aidsbestrijding enorme stappen terug zet.