Giro 7244 open voor slachtoffers van cycloon Idai

Honderdduizenden mensen in Mozambique, Zimbabwe en Malawi hebben dringend hulp nodig. Honderden mensen zijn overleden als gevolg van cycloon Idai en minstens 400.000 mensen zijn hun huis kwijt. Het Rode Kruis opent daarom giro 7244 voor de slachtoffers van cycloon Idai.

Met eigen ogen ziet Wouter Rhebergen hoe groot de schade is in Mozambique. Wouter is hulpverlener voor het Rode Kruis-Vlaanderen en woont al tien jaar in het Afrikaanse land. Hij kent het land goed en een ravage als deze heeft hij nog nooit gezien. Hij is in de verwoeste stad Beira om namens het Rode Kruis de slachtoffers van cycloon Idai te helpen.

Wat heeft tot nu toe de meeste indruk op je gemaakt?

“Wat mij het meest trof was een jongetje van misschien twee of drie jaar oud die zich vastklampte aan een man van de reddingsbrigade en niet wilde loslaten. Zijn ouders waren nergens te bekennen. Daar had ik het wel even moeilijk mee, maar je kan niet stoppen. Je moet je eigen emoties even aan de kant zetten en je richten op de mensen die mijn hulp harder nodig hebben.

Ik heb veel verhalen gehoord dat hulpverleners per helikopter mensen hebben gered uit bomen. Ook zijn mensen gered van kleine eilandjes in het overstroomde gebied. Die mensen werden hier naar het vliegveld gebracht en ik heb geholpen deze mensen op te vangen. Vrouwen en kinderen kwamen  totaal nat, verkleumd en hongerig aan. Wij hebben ze eten, water en dekens gegevenen.”

Hoe groot is de schade in Mozambique?

“De situatie verandert met de dag. Er zijn in meerdere gebieden zware overstromingen. Zo’n 400.000 mensen zijn hun huis kwijtgeraakt door het natuurgeweld.

Ik ben zelf inmiddels aangekomen de stad Beira. Maar dat ging moeilijk. De dag na de cycloon wilde ik met collega’s met de auto naar het rampgebied gaan, maar dat was onmogelijk. Wegen zijn onbegaanbaar en vluchten waren geschrapt. Uiteindelijk zijn we met een helikopter naar Beira gevlogen. Lokale vrijwilligers waren toen al met de hulpverlening gestart.

De slachtoffers worden hier opgevangen in één van de ruim vijftig opvangkampen die in de stad zijn opgezet. Dit zullen er nog veel meer worden. We helpen de mensen met schoon drinkwater, sanitatie, eten en medische hulp.”

Hoe help jij de slachtoffers in Mozambique?

“Ik ben in het rampgebied om een indruk te krijgen van welke hulp mensen nodig hebben. De eerste dagen heb ik geholpen om hulpposten in te richten. Ook proberen collega’s met helikopters, drones en satellietbeelden een analyse te maken van de schade. Zodra hier een goed beeld van is, ga ik de dorpen in om met slachtoffers te praten om erachter te komen welke hulp zij het hardst nodig hebben.”

Help de slachtoffers van cycloon Idai

Door de overstromingen liggen ernstige gezondheidsrisico’s op de loer. Want ziektes zoals acute diarree, cholera en hepatitis verspreiden zich snel via vervuild water.

Hulpverleners in Mozambique delen waterzuiveringstabletten uit. Slachtoffers krijgen noodpakketten om de nacht door te komen. Ook helpt het Rode Kruis met contactherstel tussen familieleden die elkaar zijn kwijtgeraakt. Meer hulp is hard nodig. Doneer op giro 7244 (IBAN NL19 INGB 0000 0072 44).

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633