Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Gevangen oppositie-activisten Hongkongmoeten worden vrijgelaten

Amnesty International

De oppositie-activisten Joshua Wong, Agnes Chow en Ivan Lam zijn vandaag veroordeeld tot gevangenisstraffen voor hun betrokkenheid bij een demonstratie in Hongkong in juni vorig jaar. Zij kwamen alleen maar op een vreedzame manier uit voor hun mening en moeten onmiddellijk worden vrijgelaten.

Wong werd veroordeeld tot 13,5 maanden gevangenisstraf, Chow tot 10 maanden en Lam tot 7 maanden. In een reactie op de veroordeling zegt Yamini Mishra van Amnesty International: ‘Voor de zoveelste keer gebruikt de regering de politiek gemotiveerde aanklacht van “anderen ophitsen tot protesteren” om mensen te vervolgen die niets anders deden dan hun mening uiten en vreedzaam demonstreren.’

Waarschuwing voor anderen

‘De protestbeweging in Hongkong kent geen echte leiders. Door bekende activisten te veroordelen, sturen de autoriteiten een waarschuwing naar alle anderen die het wagen de regering openlijk te bekritiseren: jij kunt de volgende zijn.’

‘Zelfs bij demonstraties waarbij enkele geweldsincidenten plaatsvonden en openbaar bezit is vernield, mogen de organisatoren of andere deelnemers aan de protesten daarvoor niet verantwoordelijk worden gehouden.’ Al eerder zijn demonstranten die deelnamen aan de protesten van 2019 tot celstraffen veroordeeld. De meesten van hen demonstreerden vreedzaam.

Hun rol bij de protesten

Joshua Wong, Agnes Chow en Ivan Lam waren alle drie lid van de ontbonden oppositiepartij Demosisto. Zij werden veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een demonstratie op 21 juni vorig jaar. Duizenden mensen protesteerden toen bij het hoofdkantoor van politie omdat de politie rubberkogels, klapkogels en traangas had ingezet om een eerdere demonstratie uiteen te drijven. Sommige demonstranten gooiden bij het protest van 21 juni eieren naar de politie en bekladden het politiebureau met graffiti. Eén agent die geen dienst had, werd aangevallen.

Wong had schuld bekend voor het aanmoedigen tot en organiseren van een niet-geautoriseerde bijeenkomst. Chow en Lam bekenden tot protest te hebben aangezet, omdat zij tijdens de demonstratie leuzen riepen door een megafoon.

De veroordelingen van Joshua Wong, Agnes Chow en Ivan Lam moeten onmiddellijk worden ingetrokken en zij moeten onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.

Tienduizend arrestanten

In totaal zijn meer dan tienduizend mensen gearresteerd voor de protesten in Hongkong. Tweeduizend van hen worden vervolgd.

Volgens de wet in Hongkong moeten mensen die een demonstratie willen organiseren daarvoor een ‘Kennisgeving van geen bezwaar’ aanvragen bij de politie. Wordt die niet toegekend, dan kan iedereen die toch demonstreert boetes en gevangenisstraf krijgen. Dat is in strijd met internationale wetgeving.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/hongkong-gevangen-oppositie-activisten-moeten-worden-vrijgelaten

Gevangen oppositie-activisten Hongkongmoeten worden vrijgelaten

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV