Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Geul en putten rond Marker Wadden vangen veel slib op

Natuurmonumenten

Een aangelegde slibgeul en diepe putten rond Marker Wadden blijken volgens de eerste metingen een effectieve opvangplek voor overtollig slib in het Markermeer. Dat is gunstig voor verbetering van de waterkwaliteit.

Het voorlopige onderzoeksresultaat werd bekendgemaakt op 1 juli tijdens het congres van het Kennis- en Innovatieprogramma Marker Wadden.

Overtollig slib

Het Markermeer kampt al jaren met overtollig slib dat rondzweeft en nadelig is voor het onderwaterleven. Het slib kan niet weg doordat het Markermeer is afgesloten van het IJsselmeer.

De aanleg van Marker Wadden heeft mede als doel om de hoeveelheid rondzwevend slib en de troebelheid te verminderen. De eerste positieve resultaten daarvan zijn nu zichtbaar.

Nog niet in het Markermeer zelf, waar de slibconcentraties en troebelheid de afgelopen 10 jaar nauwelijks zijn verminderd, maar wel in de directe omgeving van Marker Wadden. Slib slaat neer in de aangelegde slibgeul, in de nabijgelegen zandwinputten en in de luwte van de eilanden. Ook rondom de eilanden lijkt de hoeveelheid rondzwevend slib af te nemen.

Slib neergeslagen

De sliblaag in de slibgeul is afgelopen jaar 20 tot 50 cm dikker geworden. In de diepe putten is de sliblaag op plekken zelfs met een meter aangegroeid.

Onderzoeker Thijs van Kessel: “Inclusief de aanslibbing in de luwte rondom de eilanden van Marker Wadden schatten we dat er afgelopen jaar circa 200.000 ton slib is neergeslagen. Daarmee is ongeveer evenveel slib neergeslagen, als er gemiddeld in het hele Markermeer rondzweeft. Marker Wadden beïnvloedt de slibbalans van het meer wezenlijk en heeft zo een dempend effect op de troebelheid.”

Meer onderzoek

De toename van vegetatie tussen de eilanden leidt naar verwachting ook tot het versneld neerslaan van slib.

Buiten de eilanden wordt het snel te diep voor plantengroei. Onderzoekers troffen daar eerder al wel op grotere diepte ‘matten’ van zwavelbacteriën aan. Het effect daarvan op de invang van slib wordt nog verder onderzocht. Ook de huidige meetreeks van de aangroei van de sliblaag rondom Marker Wadden wordt voortgezet.

Het onderzoek is onderdeel van het Kennis- en Innovatieprogramma Marker Wadden (KIMA). Hierin onderzoeken Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten, Deltares en EcoShape hoe het ecosysteem van Marker Wadden zich ontwikkelt.

Lees hier meer over het onderzoek op Marker Wadden.

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/geul-en-putten-rond-marker-wadden-vangen-veel-slib-op

Geul en putten rond Marker Wadden vangen veel slib op

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren
Schaep en Burgh, Noordereinde 60, 1243 JJ, 's-Graveland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV