Fondsen.org logo

Geen eensgezindheid op VN-top over aids: Rusland sluit zichzelf uit

Op de speciale VN-top vandaag zijn niet alle landen het eens geworden over wat nodig is om aids de wereld uit te krijgen. Na wekenlange moeizame onderhandelingen en emotionele pleidooien tot vandaag, blijven vier landen waaronder Rusland zich verzetten. Een gehoopte consensus over de politieke verklaring werd niet bereikt. Rusland, Belarus, Syrië en Nicaragua tekenen niet mee. 8 juni 2021

De VN-top was bedoeld om juist eensgezind de politieke wil te tonen om na de covid-pandemie, nu ook eindelijk af te rekenen met de aidsepidemie. Maar ook zonder consensus, heeft een overgrote meerderheid van 189 landen ingestemd met een pakket aan concrete afspraken die baanbrekend zijn in de aidsbestrijding. Deze nieuwe impuls is hard nodig.

Mark Vermeulen, directeur van Aidsfonds :”Gelijke toegang tot hiv-preventie voor iedereen, en gelijke toegang tot zorg voor iedereen die dat nodig heeft. Dat is nodig in alle landen van de wereld om aids te verslaan. Het is enorm schrijnend voor mensen met hiv in de landen die hiermee niet konden instemmen. Maar ik reken op de inzet en betrokkenheid in alle andere landen om hiv-infecties en aids nu echt te stoppen.”

Doelen niet gehaald

Het is pas voor de 5de keer in 40 jaar tijd van de aidsepidemie dat wereldleiders bij elkaar komen om afspraken te maken over een plan van aanpak in de aidsbestrijding. Een effectievere strategie voor de komende 5 jaar is dringend nodig.  

Alle eerder afgesproken doelen voor 2020 zijn niet gehaald, niet een beetje, maar in heel erge mate. Bij 1,5 miljoen mensen werd vorig jaar hiv vastgesteld, dat is driemaal meer dan was voorzien. Volgens de laatste cijfers van de VN-aidsorganisatie UNAIDS, gepubliceerd aan de vooravond van de VN-top, zijn er wereldwijd nu 37,5 miljoen mensen met hiv. In 2020 had 75% van hen toegang tot levensreddende medicijnen. Maar nog steeds overleden vorig jaar onnodig 690.000 mensen aan de gevolgen van aids. 

Nieuwe politieke verklaring

In de nieuwe politieke verklaring is nu vastgelegd dat gezondheidszorg voor iedereen gelijk toegankelijk moet zijn, zonder discriminatie. De verklaring roept op niemand uit te sluiten en ongelijkheid tussen mensen ongedaan te maken.

62% van alle nieuwe hiv-infecties vorig jaar kwam voor onder sekswerkers, mannen die seks hebben met mannen, transgender personen, mensen die drugs gebruiken en mensen in gevangenissen en hun seksuele partners. Ongelijke behandeling houdt de aidsepidemie gaande en daar zullen de meeste landen nu mee moeten afrekenen.

De nieuwe afspraken zijn uitdagend. Binnen vijf jaar moet 95% van alle mensen met hiv toegang hebben levensreddende medicijnen. Het aantal nieuwe hiv-infecties moet van 1,5 miljoen vorig jaar verminderd worden tot minder dan 370.000. En het aantal doden aan de gevolgen van aids minder dan 250.000. Alleen dan is het einde van aids nog mogelijk in 2030.