Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

'Ga niet bij de wielen neerzitten'

Of het nu een tocht van 200 of 500 kilometer is, geen uitdaging is Eric Lansu te groot. De Fries rolde afgelopen jaar met zijn rolstoel van Leeuwarden naar Antwerpen en was vorig jaar een van de eerste deelnemers in een rolstoel aan de 11-Stedenwandeltocht. Eric legt zulke lange tochten niet alléén af voor zijn eigen plezier. “Ik wil anderen motiveren om actief te blijven.”

Doel voor ogen

Eric (54) belandde eind 2016 in een rolstoel doordat zijn bijnieren bepaalde stoffen niet meer produceerden. Daardoor heeft hij last van gewrichtspijnen en vermoeidheid. Voordat hij in zijn rolstoel terecht kwam sportte hij veel. Zo deed Eric aan wedstrijdzwemmen en hij was wandeltrainer. Nadat hij in een rolstoel terechtkwam, merkte hij dat door het vele zitten zijn conditie snel achteruit ging. “Actief bezig zijn zit toch wel in mijn bloed. Tijdens mijn voorbereidingen op de vijfdaagse 11-Stedenwandeltocht (250 kilometer) merkte ik dat mijn klachten steeds minder werden. En doordat ik een doel voor ogen had, was ik gemotiveerd om te blijven sporten”, vertelt Eric.

Van de ene naar de andere uitdaging

Na zijn deelname aan de 11-Stedenwandeltocht ging Eric op zoek naar een nieuwe, uitdagende wandeltocht. Omdat geen enkele tocht hiervoor open stond besloot hij er zelf een te bedenken. “Ik was al van plan om op vakantie te gaan naar België en ik vroeg me af: waarom rol ik daar niet gewoon heen?” Zo gezegd zo gedaan. Op 8 september startte hij aan de achtdaagse tocht van 500 kilometer van Leeuwarden naar Antwerpen. Tijdens zijn reis kwam er soms de opmerking dat hij vals speelt met zijn rolstoel, deze heeft namelijk een E-Movesysteem dat ondersteuning biedt tijdens het rollen. Eric is hier nuchter over: “Als dit het hulpmiddel is dat ik nodig heb om de dingen te doen die ik wil doen, dan gebruik ik het gewoon. Het gaat er niet om hoe je het doet, maar dát je de dingen doet die je leuk vindt.” Over zijn monstertocht naar Antwerpen: “Het was een prachtige ervaring. Nu ben ik op zoek naar de volgende uitdaging. Alle suggesties zijn meer dan welkom!” 

Iedereen moet mee kunnen doen

Eric gaat niet alleen voor zijn eigen plezier op pad. Via zijn stichting Friesland Beweegt helpt en motiveert hij andere mensen met een lichamelijke beperking actief te blijven en zet hij zich in om voor hen de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. De missie is om vrijwilligers weer arbeidsfit richting een betaalde baan te krijgen. In de tien jaar dat de stichting bestaat zijn er al veel evenementen georganiseerd, van Waddenwandeltochten tot verkeersveiligheidslessen bij basisscholen. De stichting richt zich niet alleen op mensen met een lichamelijke beperking, maar ook op organisaties. Zo biedt Friesland Beweegt hulpmiddelen aan via hun uitleenservice. Het zijn praktische zaken voor bijvoorbeeld evenementen, zoals rolstoelplaten. “Organisatoren van evenementen staan vaak niet stil bij het feit dat hun evenement niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Daardoor ligt de drempel om eropuit te gaan voor mensen met een lichamelijke beperking vaak erg hoog. Zorg er daarom voor dat je door middel van hulpmiddelen de drempel een stuk lager maakt. Iedereen moet namelijk de keuze hebben om deel te kunnen nemen aan evenementen.”

Blijf bezig

Door alle uitdagingen die Eric zichzelf stelt en door zijn werk voor zijn stichting, blijft hij actief bezig. Hij motiveert anderen dat ook te doen. “Zorg ervoor dat je doelen stelt aan jezelf om in beweging te blijven. Ook al is het maar iets kleins, maar die kleine dingen zorgen er wel voor dat je blijft ondernemen. Blijf gemotiveerd. Zelf ben ik graag doelgericht met mensen bezig. Het geeft mij energie om mensen te motiveren om zichzelf te verbeteren. En doordat ik in staat ben mensen te motiveren, gaat niet alleen de kwaliteit van leven omhoog, het maakt alles ook nog een stuk leuker. Ga niet bij de wielen neer zitten, zeg ik altijd. Blijf bezig en onderneem dingen!” 

'Ga niet bij de wielen neerzitten'

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over , ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV