Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Floortje vertelt in eerste podcast Rode Kruis over terugkeer naar Jemen

Nederlandse Rode Kruis

Programmamaker Floortje Dessing ging voor de tweede keer naar het door rampen geteisterde Jemen, het land waar ze drie jaar terug dagenlang in een kelder schuilde toen er gevechten uitbraken. Ze vertelt erover in Kruisgesprek, de eerste aflevering van de eerste Rode Kruis-podcastserie getiteld Crisis In Je Hoofd. “Ik had het niet eens aan mijn ouders verteld.”

Voor ze naar Jemen ging schreef Dessing een brief aan familie, vrienden en haar bazen bij omroep BNN/VARA. “Als het helemaal fout zou gaan, wilde ik iedereen laten weten waarom ik opnieuw naar Jemen wilde en dat het helemaal mijn eigen vrije keuze is. Niemand heeft mij ertoe aangezet.”

Geplaagde Jemenieten

Het was in november afgelopen jaar dat Dessing samen met vertegenwoordigers van het Nederlandse Rode Kruis opnieuw naar het door conflict, honger en epidemieën verscheurde Jemen toog om een verhaal te maken voor haar programma Floortje Terug Naar Het Einde Van De Wereld. En om aandacht te vragen voor het lot van de geplaagde Jemenieten.

“Het is daar een enorm complexe situatie. Aan alles is gebrek. Wat enorm zou helpen is wanneer de Westerse wereld meer oog krijgt voor dat vergeten land dat daar zit met al die mensen die totaal klem zitten”, vertelt Dessing aan Sacha de Boer, de voormalige presentator van het Achtuurjournaal die haar voor de eerste aflevering van de nieuwe Rode Kruis-podcast interviewde.

‘Vergeet die oorlog niet’

“Heel simpel: als je voor de publieke omroep werkt kun je hele mooie verhalen maken. Ik vind het belangrijk om een mooie aflevering te maken over Jemen zodat je een hoop mensen kan vertellen: hee jongens, vergeet die oorlog niet”, zegt Dessing over haar drijfveer om opnieuw naar Jemen af te reizen.

“En ik wil het niet downplayen, maar ik volg daar mensen van het Rode Kruis die maanden achtereen in Jemen werken. Die vijf dagen dat ik daar ben, stellen bijna niks voor in vergelijking met wat die mensen daar allemaal aan het doen zijn.”

Stinkende best

Dessing heeft respect voor de hulpverleners die in Jemen werken: “Mensen doen hun stinkende best om daar hulp binnen te krijgen. Het is heel belangrijk dat de Jemenieten niet vergeten worden.”

Of ze nog een derde keer terug zou willen? “Ogenblikkelijk.”

Floortje vertelt in eerste podcast Rode Kruis over terugkeer naar Jemen

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood
Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV