Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Feestelijke start van World Wildlife Day

Dit jaar is het thema van World Wildlife Day: ‘Luister naar de jeugd’. Ik roep iedereen op om vandaag één ding te doen dat bijdraagt aan de oplossing voor wilde dieren.

Kijk eens op deze kaart aan welke World Wildlife Day evenementen je kunt meedoen. Het IFAW neemt deel aan bewustmakingsprogramma’s in Frankrijk, Zuid-Afrika en de VS.

Wat ik zelf geweldig vind, is dat ik voorafgaande aan World Wildlife Day de nieuwe organisatie Youth for Wildlife Conservation mag aanprijzen. Y4WC is een organisatie die door jongeren wordt gerund en die zich sterk maakt voor de inbreng van jongeren om de natuurbeweging de broodnodige nieuwe energie en impulsen te geven.

Deze bijzondere groep jonge natuurbeschermers kwam in september vorig jaar voor het eerst bijeen tijdens het Youth Forum for People and Wildlife in Zuid-Afrika, dat door Youth4Wildlife namens het IFAW was georganiseerd en plaatsvond in de aanloop naar de Conferentie van Partijen van CITES.

Vierendertig jongeren uit 25 verschillende landen kwamen bijeen om van elkaar te leren, ideeën uit te wisselen en te debatteren, zowel met elkaar als met vooraanstaande natuurbeschermers van mijn eigen generatie.

Toen ik met deze jonge mensen kennismaakte, wist ik dat zij het in zich hadden om heel mooie dingen tot stand te brengen. Met veel plezier heb ik ze geholpen hun eigen non-profitorganisatie op te zetten om een vervolg te geven aan de samenwerking en het bouwen aan een netwerk, waarvoor het Youth Forum de aanzet had gegeven.

Toerusting van jongeren is een eerste stap. Ouderen, de mensen en instellingen die het nu voor het zeggen hebben, van bewindslieden tot bestuurders in het bedrijfsleven en van ouders tot leerkrachten, ze moeten allemaal naar hen luisteren. En van ze leren. En actief aan een oplossing bijdragen.

De mensen die nu aan de macht zijn, moeten LUISTEREN naar de oplossingen die door jongeren worden aangedragen, hun bedrijfsvoering en economische systemen AANPASSEN om de natuur en haar rijkdommen te beschermen, wet- en regelgeving en economische maatregelen IMPLEMENTEREN, en zich sterk maken voor een cultuuromslag die nodig is om de toekomst veilig te stellen.

Als we kijken naar de uitdagingen waarvoor we ons gesteld zien, van de internationale handel in wilde dieren tot ongebreidelde ontginning en vernietiging van natuurgebieden en de dieren die er leven, zullen deze jongeren onze oude patronen moeten doorbreken: om het leven op aarde in stand te houden, moet er over de grenzen van landen, culturen, standen, religies en oceanen worden samengewerkt.

Als president-directeur van het IFAW bouw ik van harte mee aan een betere wereld voor mensen en dieren. Ik besef dat die betere wereld alleen in beeld komt als mijn generatiegenoten die het nu voor het zeggen hebben, luisteren naar de stem van jongeren en ze steunen en aanmoedigen om deze nieuwe wereld te helpen bouwen.

Hoe jong of oud je ook bent, neem eens een kijkje bij Y4WC en steun deze mensen, sluit je bij hun netwerk aan, sluit je aan bij het IFAW en bij de bredere beweging die de wereld leefbaarder wil maken.

Op World Wildlife Day kunnen we allemaal iets doen dat bijdraagt aan de oplossing.

–AD

Feestelijke start van World Wildlife Day

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV