Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

FAQ-Coronavirus

Specifieke adviezen voor mensen met kanker in de spijsvertering

Ik heb een spijsverteringskanker, behoor ik dan tot de ‘’kwetsbare groepen’’?
Ja, mensen met kanker die in behandeling zijn of net in behandeling zijn geweest met o.a. chemotherapie, immunotherapie of bestraling, worden beschouwd als kwetsbare groep. Het risico op besmetting met het coronavirus is bij deze kwetsbare groep even groot als bij niet-kwetsbare groepen mensen. Wel hebben deze mensen meer kans om ziek te worden van het virus en kunnen de klachten van het virus ernstiger zijn en de ziekteduur langer.

Ik onderga een chemokuur i.v.m. kanker in de spijsvertering. Wat nu?
Bij afwezigheid van corona-gerelateerde klachten is er geen reden om je zorgen te maken over het ondergaan van chemotherapie. Overleg bij twijfel altijd met je behandelend arts. Voorafgaand aan elke nieuwe kuur is er contact tussen jou en de zorgverlener (arts of verpleegkundige) en zij zullen ook steeds afwegen of het verantwoord is om de kuren voort te zetten. Bij klachten, zoals hoesten of kortademigheid en koorts, is het belangrijk om direct telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Informeer de huisarts altijd over welke medicatie je gebruikt. De huisarts kan verder advies geven of doorverwijzen naar je behandelend oncoloog voor overleg. Verder is het advies het gebruik van Ibuprofen te vermijden.

Waarom worden behandelingen uitgesteld of afgesteld?
Hiervoor verwijzen we je graag naar de website van Kanker.nl.

Wat zijn de gevolgen als mijn behandeling niet doorgaat?
Vragen over jouw situatie kun je het beste bepreken met je behandelend oncoloog. Zij kunnen het beste uitleg geven over wat het voor jouw situatie kan betekenen.
Voor meer informatie over kanker en het coronavirus verwijzen we je graag naar de website van Kanker.nl.

Specifieke adviezen voor mensen met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa (IBD)

Ik heb de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa (IBD), wat betekent het coronavirus voor mij?
Met IBD heb je niet een verhoogd risico op besmetting, maar behoor je wel tot de kwetsbare groep patiënten. We krijgen veel vragen over IBD en het coronavirus, bijvoorbeeld over opvlammingen en medicatie. Voor de juiste en meest up-to-date informatie verwijzen we naar de website van de CCUVN.

Specifiek advies voor IBD-patiënten, geadviseerd door de Europese organisatie van Crohn en colitis ulcerosa (ECCO):
Zorg dat je voldoende medicatie in huis hebt. Ga niet te vaak van huis. Ga niet naar activiteiten waar veel mensen bij elkaar komen (bijvoorbeeld café, feest, etc).

FAQ-Coronavirus

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Bartimeus Fonds
fondsen.org

Geluksmomenten

Bartiméus Fonds ambassadeur Marjolein van den Broek neemt je mee in haar leven. Marjolein is getrouwd en heeft twee kinderen. Vijf jaar geleden werd ze

Lees verder »

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV