Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Factsheets gebruik ondersteuning Wmo en medicatieverstrekking

Alzheimer Nederland

Eerder dit jaar werd het ‘Register Dementiezorg en Ondersteuning’ geïntroduceerd. Het Register geeft inzicht in het gebruik van zorg en ondersteuning door mensen met dementie en hun naasten. Op basis van gegevens uit het Register zijn er nu twee nieuwe factsheets beschikbaar. Eén over het gebruik van ondersteuning gefinancierd vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en één factsheet over medicatieverstrekking.

Het Register bevat op dit moment gegevens van bijna 180.000 mensen die in 2017 dementie hadden. Van deze groep mensen woonde ongeveer de helft heel 2017 thuis. Deze nieuwe factsheets gaan over deze groep thuiswonende mensen. 

Maatschappelijk ondersteuning vanuit de Wmo

  • 48% van de thuiswonende mensen gebruikte in 2017 ondersteuning gefinancierd vanuit de Wmo.
  • Mensen met dementie die samenwonen met een partner maken twee keer zo vaak gebruik van dagbesteding als mensen met dementie die alleen wonen.
  • Regionaal varieerde het gebruik van dagopvang bekostigd vanuit de Wmo: tussen de 7 en 43 procent van de mensen met dementie in een regio. 

Medicatieverstrekkingen, polyfarmacie en psychofarmaca

  • 83% van de thuiswonende mensen met dementie kreeg in 2017 medicatie; met een gemiddelde van acht soorten medicatie per persoon.
  • Aan jonge thuiswonende mensen met dementie (40-64 jaar) werd relatief vaak medicatie verstrekt (90%).
  • 45% van de thuiswonende mensen met dementie kreeg minimaal één soort psychofarmaca.
  • Bij 61% van de thuiswonende mensen met dementie was er sprake van polyfarmacie.
  • Er was onder andere regionale variatie in het percentage thuiswonende mensen met dementie dat psychofarmaca verstrekt kreeg: dit varieerde tussen 34 en 56 procent. 

Over het Register Dementiezorg en Ondersteuning

Het Register Dementiezorg en Ondersteuning is opgezet als onderdeel van het praktijkverbeterprogramma Dementiezorg voor Elkaar, onderdeel van het Deltaplan Dementie, in samenwerking met Alzheimer Nederland en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn, en Sport (VWS).

Op basis van de gegevens uit het Register zijn dit jaar voor het eerst factsheets gepubliceerd. Het Register wordt de komende jaren uitgebreid en aangevuld met nieuwe gegevens. Er wordt periodiek informatie gepubliceerd over de zorg en ondersteuning die mensen met dementie ontvangen. Wanneer informatie over vervolgjaren beschikbaar is, worden ook trends in het gebruik van zorg en ondersteuning inzichtelijk gemaakt.

Dit bericht is afkomstig van de website van Alzheimer Nederland:

https://www.alzheimer-nederland.nl/nieuws/factsheets-gebruik-ondersteuning-wmo-en-medicatieverstrekking

Factsheets gebruik ondersteuning Wmo en medicatieverstrekking

Alzheimer Nederland

Gezondheid en Handicaps
Alzheimer Nederland, Stationsplein, Amersfoort, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV