Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Evacueer kinderen en andere kwetsbare mensen direct uit kamp Moria

De medische en psychische noodsituatie onder de inwoners van kamp Moria neemt ongekende vormen aan. Van de 74 kinderen die deelnamen aan een psychosociale groepsactiviteit van Artsen zonder Grenzen bijvoorbeeld, hadden tussen februari en juni 18 aan zelfverwonding gedaan, zelfmoord overwogen of een zelfmoordpoging gedaan. Artsen zonder Grenzen roept daarom op tot directe evacuatie van vooral kinderen uit dit Griekse vluchtelingenkamp naar veilige accommodaties binnen de Europese Unie.

Zelfmoordpoging

Iedere week zien onze teams tieners die een zelfmoordpoging hebben gedaan of zichzelf hebben verwond. Andere kinderen hebben last van paniekaanvallen, angst, uitbarstingen van agressie en aanhoudende nachtmerries.

Verwonden

Door de afwezigheid van spoedeisende medische zorg verzorgen onze teams talloze gewonden als gevolg van geweld. Daarnaast zien we kleinere kinderen die zichzelf verwonden. Het gebrek aan bescherming voor kinderen en andere kwetsbare personen in het kamp wordt daarmee pijnlijk duidelijk.

Overbelast

In kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos zitten meer dan 9.000 mensen voor onbepaalde tijd vast. Het kamp is ingericht op maximaal 3.100 mensen. De faciliteiten zijn daarom ernstig overbelast.

Gebrek aan onderdak

Ondertussen komen nog steeds mensen aan. In de eerste twee weken van september alleen al arriveerden op Lesbos 1.500 mensen. Door het gebrek aan onderdak overnachten ze op straat. Er is te weinig voedsel en erg weinig toegang tot medische zorg. Onze teams hebben een groot aantal kinderen behandeld die van het ziekenhuis op Lesbos een behandeling moesten krijgen in Athene. Door een gebrek aan accommodaties op het vasteland kunnen deze kinderen geen hulp krijgen, en moeten daarom leven in een omgeving waarin hun medische en geestelijke toestand verslechtert.

Artsen zonder Grenzen heeft sinds eind 2017 een kliniek direct naast kamp Moria ​​waar ze medische en psychosociale hulp biedt. Ook heeft de organisatie sinds oktober 2016 een kliniek in de hoofdstad van Lesbos, Mytilene.

Evacueer kinderen en andere kwetsbare mensen direct uit kamp Moria

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV