Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Europese rivierkreeft uitgezet in Bergherbos

Natuurmonumenten

Op woensdag 23 juni hebben onderzoekers van de Wageningen Environmental Research en boswachters van Natuurmonumenten een 100-tal Europese rivierkreeften een nieuw thuis gegeven in het Bergherbos. Deze prachtige, maar zwaar bedreigde diersoort, kwam tot voor kort nog maar op één plek in Nederland voor. Om uitsterven van de soort te voorkomen, zijn jonge, opgekweekte Europese rivierkreeften uitgezet in de vijver naast ’t Peeske in Beek.

Bedreigingen

De Europese rivierkreeft leeft in zoet en redelijk koel, zuurstofrijk water. Hij is te herkennen aan de roodkleurige onderkant van scharen en poten, vooral de gewrichten. Ze kunnen 15 jaar oud worden en maximaal 16 cm groot. In de jaren ‘50 kwam de kreeft volop voor in het oosten en zuiden van Nederland. Daarna ging het snel bergafwaarts met de soort door watervervuiling, kanaliseren van beken en de komst van de kreeftenpest. Uiteindelijk was er nog maar één leefgebied over in Nederland. Om uitsterven van de soort te voorkomen, vroegen onderzoekers van de Wageningen Universiteit of de Europese rivierkreeft een plek in de heldere bron naast ‘t Peeske kon krijgen. Daar werkten de boswachters graag aan mee.

Kans!

Om de rivierkreeften een reële kans op overleven te geven, is alleen het schone water van deze bron niet genoeg. Ook een leefgebied zonder roofdieren is belangrijk voor de nog jonge kreeften. Per slot van rekening staan vooral jonge kreeften ook op het menu van veel vissoorten. De boswachters en onderzoekers moesten daarvoor de grootste vissen uit de vijver wegvangen. Deze zijn verplaatst naar de vijver die aan de andere kant van ‘t Peeske ligt. Tenslotte hebben de kreeften rust nodig. We vragen bezoekers dan ook om te genieten van de aanblik van de dieren, maar ze niet van dichtbij te bekijken. Ook het vriendelijke verzoek om schepnetjes -die soms bij de vijver worden gebruikt om kikkervisjes te vangen en te bekijken- voortaan thuis te laten of alleen te gebruiken bij de lager gelegen vijver. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/bergherbos/nieuws/europese-rivierkreeft-uitgezet-bergherbos

Europese rivierkreeft uitgezet in Bergherbos

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren
Stationsplein 1, 3818 LE Amersfoort
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV