Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Europa’s eerste walvisparadijs benoemd

World Animal Protection Nederland

Zee bij Tenerife wordt Whale Heritage Site

Een groot gebied in zee bij het Spaanse Tenerife is benoemd tot eerste Whale Heritage Site in Europa. Whale Heritage Sites zijn bestemmingen over de hele wereld waar je op duurzame en verantwoorde manier walvissen en dolfijnen in het wild kunt spotten. Het accreditatiestelstel is ontwikkeld door de World Cetacean Alliance en wordt gesteund door World Animal Protection.

De benoeming tot Whale Heritage Site erkent bestemmingen in het verantwoord spotten van walvissen en dolfijnen. Het helpt de reisbranche duurzame alternatieven te identificeren en biedt reizigers inzicht waar je verantwoord walvisachtigen in hun natuurlijke leefomgeving kunt bewonderen; op een authentieke en respectvolle manier. Het zeegebied Tenerife – La Gomera is een populaire plek om walvissen en dolfijnen te bekijken. Het hele jaar door kun je er bijzondere diersoorten zien, zoals grienden, potvissen en tuimelaars. Voor de coronacrisis bezochten jaarlijks zo’n zes miljoen toeristen Tenerife.

Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection voert al jaren campagne tegen het houden van dolfijnen en andere walvissoorten in gevangenschap. Sanne Kuijpers, campagnemanager bij de organisatie, zegt over de Whale Heritage Sites: ‘Dit is een enorme stap voorwaarts voor de bescherming van wilde dieren en ecosystemen en brengt ontmoetingen met deze zeezoogdieren op verantwoorde manier dichterbij. Dolfijnen en andere walvisachtigen, zoals orka’s, horen niet in gevangenschap. Ze horen in het wild. Er is echt geen enkele reden waarom je kaarten (ver)koopt voor wrede attracties die deze dieren in permanente lockdown houdt.’

De Whale Heritage Site in Tenerife is wederom een mooie ontwikkeling richting een dolfijnvriendelijker Europa. Zo kondigde Frankrijk onlangs een verbod af op het fokken van dolfijnen in gevangenschap, besloot Parc Astérix zijn dolfinarium te sluiten en bieden steeds meer reisorganisaties, zoals Corendon, geen kaartjes meer aan voor dolfinaria. Ook adviseert Nederlandse reiskoepel ANVR sinds begin dit jaar haar 290 aangesloten reisorganisaties te stoppen met het aanbieden van vermaak met dolfijnen in gevangenschap. 

Amerika, Australië en Zuid-Afrika

Ook de locatie Dana Point in het Amerikaanse Californië kreeg vandaag de status van Whale Heritage Site. Daarnaast zijn er nog twee andere Whale Heritage Sites in de wereld: The Bluff in Zuid-Afrika en Hervey Bay in Australië.

Om geaccrediteerd te worden, moeten bestemmingen aan een set criteria voldoen waarmee ze erkennen zich in te zetten voor behoud van walvisachtigen door verantwoorde interacties en duurzaamheid voorop te stellen. Elizabeth Cuevas, Whale Heritage Sites Manager bij World Cetacean Alliance: ‘Dat in Europa een eerste Whale Heritage Site is aangewezen, is een fantastische stap vooruit richting meer verantwoord toerisme en draagt bij aan een wereld die mens, cultuur, natuur en dier respecteert en verbindt. We geloven dat deze plek een belangrijke hotspot wordt voor het verantwoord bewonderen van walvissen en dolfijnen in het wild.’

Europa’s eerste walvisparadijs benoemd

World Animal Protection Nederland

Natuur, Milieu en Dieren
Louis Couperusplein 2, 2514 HP Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV