12-09-2018

Vandaag heeft het Europees parlement een resolutie die oproept tot een verbod op volledig autonome wapens, ook wel killer robots genoemd, aangenomen.

Deze resolutie geeft een krachtig signaal af om de menselijke controle over wapensystemen te behouden.

Killer robots zijn wapensystemen die zelfstandig een doelwit kunnen selecteren en aanvallen zonder menselijke controle. PAX maakt zich grote zorgen over de mogelijke ontwikkeling van zulke wapens en bepleit daarom een internationaal verbod. In 2014 riep het Europese parlement al op tot een verbod op de ontwikkeling, productie en gebruik van volledig autonome wapens die kunnen aanvallen zonder menselijke tussenkomst.

De resolutie van vandaag benadrukt het belang van het voorkomen van de ontwikkeling en productie van dergelijke wapensystemen en roept op tot de start van onderhandelingen over een internationaal verdrag dat dodelijke autonome wapensystemen verbiedt. “De stem van het Europees parlement is belangrijk in het internationale debat,” zegt Daan Kayser van PAX. “Bij de besprekingen bij de Verenigde Naties eind augustus werd duidelijk dat de meeste Europese landen de noodzaak zien van concrete maatregelen. Een resolutie van het Europees parlement is een belangrijke steun in de rug voor vervolgstappen.”

PAX en de EU
PAX streeft samen met andere maatschappelijke organisaties binnen de Campaign to Stop Killer Robots voor een internationaal verbod. Eind 2017 publiceerde PAX het rapport Keeping control, dat ingaat op de standpunten van Europese landen met betrekking tot autonome wapens. Daarnaast werken we samen met Europese vredesorganisaties om lokale activiteiten op te zetten, zoals publieke debatten en bijeenkomsten in parlementen. 

Omstreden wapens en wapenhandel

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633