Meer weten? informatie@fondsen.org

Etnische spanningen in Sri Lanka na aanslagen opgelopen

Geschiedenis van geweld

Geweld en discriminatie tegen moslims in Sri Lanka is niet nieuw. Sri Lanka kent een lange geschiedenis van etnisch geweld. De moslimgemeenschap (9% van de totale bevolking) wordt geconfronteerd met geweld van de twee andere grote etnische groepen in het land: Sinhalese (75% van de bevolking, boeddhistisch) en Tamils ​​(11% van de bevolking, christen en hindoe). Zo werden in 1990 alle moslims verdreven uit de noordelijke provincie van het land, waar de Tamiltijgers vochten voor onafhankelijkheid. Extremistische boeddhistische groeperingen pleegden in het verleden gewelddadige aanslagen tegen de moslimpopulatie. Religieuze groepen als christenen en moslims worden als aparte etniciteit gezien in Sri Lanka. De laatste jaren neemt het nationalistische sentiment toe in het land, en zijn er steeds meer spanningen tussen Singalezen en moslims.

Moslimvluchtelingen opnieuw gevlucht

Een gemeenschap die zwaar getroffen is na de paaszondagaanslagen zijn de moslimvluchtelingen, voornamelijk uit Pakistan en Afghanistan. In Negombo, waar een van de bombardementen plaatsvond in een katholieke kerk, kreeg de vluchtelingenpopulatie te maken met toegenomen vijandigheid van de lokale gemeenschap. De meesten van hen zochten hun toevlucht in twee moskeeën en een politiebureau in Negombo. Op deze drie plekken verleent ZOA momenteel noodhulp. ZOA biedt, in samenwerking met andere hulpverleningsorganisaties, voedsel, water en sanitaire voorzieningen, en voorziet in kleding en medicijnen. Hoewel de situatie nu langzaam stabiliseert, is het de vraag of deze groep kan terugkeren naar hun (tijdelijk) onderkomen in de stad. Huiseigenaren en de lokale bevolking zullen hen niet met open armen ontvangen.

Noodhulp ZOA

Voor de aanslagen was ZOA al actief in Negombo. ZOA coördineert een vluchtelingencentrum in deze stad, waar we onderwijsprojecten aanbieden aan vluchtelingen. Dit project wordt gefinancierd door UNCHR. Ook startte ZOA een school voor kinderen van asielzoekers. Uit veiligheidsoverwegingen sloot ZOA na de paaszondagaanslagen het centrum en de school, en moesten ZOA-medewerkers het kantoorpand verlaten. Het team vond tijdelijk onderdak bij een andere ngo in de stad. Het werk in Negombo is een uitzonderlijk project voor ZOA in Sri Lanka, waar het werk geconcentreerd is in het noorden. ZOA is sinds 1995 actief in Sri Lanka, waar toen een burgeroorlog woedde. Wij helpen in het noorden bij het herstel van infrastructuur, onderwijs en de economie. Deze projecten zijn in afrondende fase. De situatie in dit gebied is na de aanslagen vooralsnog stabiel.

Zoeken in berichten:

Categorieen

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633