Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

EnvironMenstrual Week

Plastic Soup Foundation

Deze week is het EnvironMenstrual Week, vrij vertaald Menstruatie-Milieuweek, een week waarin meer dan twintig Europese organisaties aandacht vragen voor de negatieve effecten van wegwerpmenstruatieproducten op het milieu en onze gezondheid.

Deze week – van 19 tot 25 oktober – is een idee van het Womens Environmental Network, een feministische milieuorganisatie. Zij roepen beleidsmakers, producenten en winkels op om eindelijk actie te ondernemen en te komen met betaalbare, herbruikbare en plasticvrije menstruatieproducten voor elke vrouw.

Jaarlijks wordt in Europa 590.000 ton afval gegenereerd door wegwerp menstruatieproducten. Eerder dit jaar publiceerde WECF het rapport Gifvrij Ongesteld, een rapport met een duidelijke boodschap: regulier maandverband en tampons zorgen niet alleen voor een enorme hoeveelheid afval, maar ook voor gezondheidseffecten door de gebruikte chemische additieven.

Gangbaar maandverband bestaat tot wel 90% uit plastic. Inbrenghulzen van tampons zijn zelfs helemaal van plastic. Dit plastic bevat weekmakers en vlamvertragers die hormoonverstorende gezondheidseffecten hebben. Daarnaast zitten er in tampons en maandverband ook geurstoffen en bleekmiddel, chemicaliën die je niet in je lichaam wilt hebben.

Bloody Manifesto

Tijdens EnvironMenstrual Week tekenen meer dan twintig milieuorganisaties een gezamenlijk manifest, het zogeheten Bloody Manifesto. In dit gezamenlijke manifest worden EU-leiders opgeroepen om het gebruik van herbruikbare en milieuvriendelijke menstruatieproducten te stimuleren. Onder andere door deze economisch voordeliger te maken, door voorlichting voor jonge vrouwen te bevorderen en tot een verbod te komen op giftige chemicaliën. Daarbij wordt gevraagd om deze producten gratis te verstrekken aan vrouwen voor wie deze producten te duur zijn.

Menstruatieproducten in de top 15 van zwerfafval

De effecten van menstruatieproducten en verpakkingen op ons milieu zijn duidelijk zichtbaar in de resultaten van het Schone Rivieren-onderzoek. Bij een op de vijf metingen langs de Maas en Waal worden ze gevonden.

Hiermee staan menstruatieproducten in de top 15 van meest gevonden afvalplastic in de rivieren. Via riooloverstorten komen deze producten direct in ons oppervlaktewater terecht. Het doorspoelen van menstruatieproducten, vochtige doekjes en wattenstaafjes draagt daarmee direct bij aan de plasticsoep!

Menstruatieproducten en inbrenghulzen staan ook in de top meest gevonden wegwerpplastics op de Europese stranden. Vanaf juli 2021 moet op de verpakking van alle menstruatieproducten die in Europa verkocht worden duidelijk worden vermeld of het plastic bevat en wat de milieugevolgen zijn wanneer je je er op onjuiste wijze van ontdoet, bijvoorbeeld door ze door de wc te spoelen.

Milieuvriendelijke alternatieven

Plasticvrije tampons, menstruatiecups en menstruatiebroekjes zijn milieuvriendelijke alternatieven. Hoewel deze producten steeds vaker te koop zijn, worden ze maar door een klein deel van de vrouwen gebruikt. De prijsverschillen zijn nu eenmaal groot en de markt wordt nog steeds gedomineerd door plastic-houdende goedkope menstruatieproducten.

Zowel voor de gezondheid van vrouwen als voor ons milieu steunt Plastic Soup Foundation de vraag aan Nederlandse winkeliers en producenten om deze alternatieven in hun assortiment op te nemen.

Plasticvrije menstruatieproducten moeten simpelweg de norm worden en vrouwen moeten altijd de keuze hebben voor veilige en milieuvriendelijke alternatieven! Lees hier onze gezamenlijke open brief die is verstuurd naar onder andere Kruidvat, Dirk, o.b. en Essity NL.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/10/environmenstrual-week/

EnvironMenstrual Week

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV