EHBO is geen medische hulp: Zembla over evenementenhulp en het Rode Kruis

EHBO is geen medische hulp | Rode Kruis Nederland

Nieuwsbericht

Laatste update: 27 februari 2019

Deze week besteedt het televisieprogramma Zembla aandacht aan hitteberoertes bij sportevenementen en aan de vraag of vrijwilligers de EHBO hierbij kunnen verzorgen of dat medische professionals dit zouden moeten doen.

Vijf vragen over de Dam tot Damloop 2016 en het Actieplan Evenementenhulp die de uitzending kan oproepen.

1. Wat is er gebeurd bij de Dam tot Damloop 2016?

Vorig jaar bracht het Rode Kruis een Actieplan Evenementenhulp naar buiten, dat voortkwam uit de gebeurtenissen tijdens en na de  Dam tot Damloop 2016. Toen overleed een jonge deelneemster enkele dagen na de loop aan de gevolgen van een hitteberoerte. In de hulpverlening aan de deelneemster en in de nazorg naar de familie zijn een aantal zaken niet goed verlopen. Het Rode Kruis heeft hiervoor excuses aangeboden aan de familie. Lees hier het persbericht van het Rode Kruis over het Actieplan Evenementenhulp.

2. Waarom een Actieplan Evenementenhulp?

De hulpverlening tijdens de Dam tot Damloop 2016 was voor het Rode Kruis aanleiding om het actieplan Veilig sporten, veilig deelnemen en veilig feesten te versnellen. Het plan is bedoeld om onze eigen organisatie te verbeteren, maar ook om ervoor te zorgen dat de evenementenhulpverlening in Nederland blijft meegroeien met de ontwikkelingen in de evenementensector. Het plan en de manier waarop we het hebben gelanceerd zijn van tevoren met de familie van de deelneemster gedeeld. De familie heeft ervan afgezien om hierop te reageren.

3. Waarom worden er geen koelbaden gebruikt bij een hitteberoerte?

In Zembla wordt naar verwachting stil gestaan bij de Dam tot Damloop 2016, en ook bij de Dam tot Damloop 2014, waar eerder een jonge deelnemer aan een hitteberoerte overleed. Ook wordt ingegaan op koelbaden, een medische ingreep die bij sportevenementen ingezet zou kunnen worden om deelnemers met een hitteberoerte te behandelen. Het Rode Kruis is voorstander van de invoer van koelbaden en neemt deel aan de expertgroep die dit mogelijk wil maken. Daarbij is het van belang om voor ogen te houden dat dit een medische actie is die onder toezicht van een arts moet gebeuren en die niet door EHBO-vrijwilligers van het Rode Kruis uitgevoerd kan worden. Wel kan het Rode Kruis ondersteunen bij het gebruik van koelbaden.

4. Heeft het Rode Kruis meegewerkt aan de uitzending van Zembla?

Wij hebben de inhoudelijke vragen van de redactie van Zembla schriftelijk beantwoord, maar hebben besloten om in het programma zelf niet opnieuw voor de camera te reageren op de gebeurtenissen tijdens en na de Dam tot Damloop 2016. In onze ogen voegt dit niets toe aan de inzichten die zijn verkregen en die vorig jaar al zijn gedeeld met alle betrokken partijen en de media. We hebben tegelijkertijd alle begrip dat andere betrokkenen, zoals de familie van de deelneemster, wel hebben besloten om mee te werken en hun verhaal te vertellen. De familie is zoals bekend en te begrijpen zeer kritisch over het Rode Kruis.

Aan de redactie hebben we ook beelden beschikbaar gesteld van een oefening met koelbaden die begin deze maand heeft plaatsgevonden. Deze beelden willen we  gebruiken voor een instructiefilm voor vrijwilligers die de inzet van een koelbad door een arts kunnen ondersteunen. Of koelbaden ingezet mogen worden als medische behandeling tijdens sportevenementen hangt af van een beslissing door de Beroepsvereniging van Spoedeisende Hulpartsen. Deze wordt in mei verwacht.

5. Kunnen we nog wel vertrouwen op het Rode Kruis bij evenementen?

Hoe goed verzorgd en voorbereid ook, deelnemen aan evenementen is nooit zonder risico’s. Het Rode Kruis verzorgt EHBO bij evenementen om dat risico te verkleinen. Inzet bij evenementen betekent dat onze  vrijwilligers in ramp- en crisissituaties niet alleen de kennis hebben, maar ook de ervaring om eerste hulp te verlenen. Het Rode Kruis gelooft niet dat evenementenhulp alleen door medische professionals gedaan zou moeten worden. Los van de financiële impact op evenementenorganisaties kan ‘lekenhulpverlening’ de basis blijven voor de allereerste opvang van slachtoffers: burgers, Rode Kruisvrijwilligers of omstanders zijn vrijwel altijd als eerste ter plaatse. Uiteraard werken we in nauwe afstemming met medische professionals en op basis van de nieuwste inzichten. Onze zeer betrokken vrijwilligers leiden we zo goed mogelijk op en willen we zo veel mogelijk ervaring laten opbouwen. Wij zijn blij en dankbaar dat zij zich steeds opnieuw blijven inzetten.

Samen maken we een verschil

Blijf op de hoogte

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633