Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Eerste vrouwelijke journalist in Pakistan’s Khyber district

Free Press Unlimited

De gepassioneerde 20-jarige Mamarha Afridi heeft haar levensbestemming al gevonden, Ze is de eerste vrouwelijke journalist in het Kyber district, gelegen in het stamgebied van Pakistan. Ze rapporteert onder andere voor Free Press Unlimited partner TNN (Tribal News Network). Hoewel ze veel weerstand is tegengekomen, laat ze zich daar niet door weerhouden: “Een vrouwelijke journalist zijn is een kracht, geen zwakte.”

Mamarha Afridi was nog student toen ze in 2018 journalistiek begon te beoefenen. Volgens haar was de berichtgeving in de nationale media over het stamgebied beperkt. Ze voelde de behoefte om daar verandering in te brengen. “Ik wilde dat journalisten hier kwamen en waarheidsgetrouwe verhalen over mijn gebied zouden schrijven. Toen dacht ik, in plaats van het aan anderen te vragen, waarom zou ik niet zelf journaliste worden en de verhalen schrijven.”

Mamarha is getraind en begeleid door de onafhankelijke nieuws organisatie TNN, waar ze begon als burgerjournalist. Nu doet ze ook verslag voor Independent Urdu en Deutsche Welle.

Mamarha Afridi, journalist in Pakistan's tribal area
Mamarha Afridi

Werken tijdens COVID-19

De COVID-19 uitbraak heeft het leven in het stamgebied moeilijker gemaakt en een aantal bestaande problemen uitvergroot, zoals het gebrek aan toegang tot internet. “Er is weinig tot geen toegang tot internet in het stamgebied waardoor het een uitdaging is om op de hoogte blijven. Dat maakt het moeilijker voor mij als journaliste om mijn werk te doen. Ik reis heen en weer naar Pesjawar, een reis van twee uur, om toegang te krijgen tot internet en mijn verhalen te kunnen versturen”, aldus Mamarha.

Desondanks is ze productiever dan ooit: “Voor de pandemie produceerde ik één verhaal per maand, nu produceer ik er vijf of zes. Er zijn veel onderwerpen waar ik over wil schrijven, bijvoorbeeld de toename van huiselijk geweld en eerwraak tijdens de lockdown.”

Er is een aanzienlijke informatiekloof tussen de stedelijke- en stamgebieden. Veel mensen in de stamgebieden zijn zich niet bewust van het bestaan van COVID-19. Mamarha zegt: “Mensen weten niet eens wat corona is. Ze hebben mobiele telefoons maar ze hebben geen internet. Als ze dat wel hadden, zouden ze weten wat het is. De pandemie heeft de hele wereld wakker geschud maar zij lijken te slapen.”

De weerstand weerstaan

Voor de pandemie had Mamarha’s familie een huwelijk voor haar gearrangeerd en een bruiloft gepland, iets waar ze tegenop zag. “Gelukkig is de bruiloft door de coronacrisis uitgesteld. Op dit moment ga ik steeds meer op in mijn werk; ik denk de hele tijd na over verhalen. Mijn werk is een zegen voor mij.”

De eerste vrouwelijke journalist zijn in een zeer traditionele en conservatieve cultuur was niet makkelijk. “In het begin voelde ik me depressief omdat er zoveel verzet was tegen mij. De mensen in mijn dorp vervloekten mijn vader en broers omdat ze me zonder begeleiding mijn werk lieten doen. Ze zeiden dat het tegen onze religie en cultuur is.”

Ondanks de weerstand waarmee ze werd geconfronteerd, hield Mamarha vol en ging ze door met verhalen maken. Uiteindelijk werden de mensen ruimdenkender. Ze kwamen erachter dat haar verhalen hen een stem gaven. Mamarha legt uit: “Zodra mijn mensen zagen dat ik iets voor hen deed, voor hún rechten, voor het oplossen van hún problemen, kreeg ik hun respect. Ik kwam bijvoorbeeld een huilend jongentje tegen die spullen verkocht op straat. Toen ik hem vroeg waarom hij huilde, legde hij uit dat het kwam omdat hij moest werken terwijl de andere jongens konden spelen. Het verhaal dat ik daarover schreef ging viraal. Hierdoor hebben veel organisaties dit kind geholpen. Dit zijn de dingen die mensen het gevoel geven dat hun stem gehoord wordt.”

Vooruitkijkend

Mamarha’s volgende verhaal gaat over de rol van vrouwen in de pandemie. Ze zegt: “Of ze nu journalisten, psychologen, leraren of moeders zijn, ik denk dat het ontzettend belangrijk is om de rol van vrouwen tijdens deze pandemie in beeld te brengen. Ik steek al mijn tijd en energie in het schrijven van dit verhaal. Weet je, ook al zijn de vrouwen in dit gebied kwetsbaar omdat ze niet kunnen lezen of schrijven en omdat zij economisch afhankelijk zijn, ze vervullen nog steeds een essentiële rol in de gemeenschap.”

Dit artikel is afkomstig van de website van Free Press Unlimited:

https://www.freepressunlimited.org/nl/nieuws/eerste-vrouwelijke-journalist-in-pakistans-khyber-district

Eerste vrouwelijke journalist in Pakistan’s Khyber district

Free Press Unlimited

Mensenrechten
Weesperstraat 3, 1018 DN Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV