Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Eerste succes voor ‘Houd de lijn vrij!’ stoeptegel

Bartimeus Fonds

Sinds dit voorjaar is Nederland een bijzonder hulpmiddel voor toegankelijkheid rijker: de ‘Houd de lijn vrij!’ stoeptegel. Deze roept weggebruikers op om geleidelijnen vrij te houden van obstakels. Inmiddels liggen de opvallende blauwe tegels in de eerste gemeenten!

Veiliger over straat

Voor mensen die slechtziend of blind zijn is het van groot belang dat geleidelijnen, de geribbelde tegels op straat en op stations, worden vrijgehouden. Zij volgen deze lijnen met hun taststok of voeten om veilig hun weg te vinden van A naar B. Maar omdat veel mensen niet weten waar de lijnen voor dienen staan er vaak obstakels op. Van tassen en fietsen tot reclameborden en zelfs complete terrassen. Dat levert lastige en zelfs gevaarlijke situaties op.

Stoeptegel ‘Houd de lijn vrij!’

Na twee succesvolle campagnes heeft het campagneteam van ‘Houd de lijn vrij!’, samen met expertisepartijen, een tegel ontwikkeld die gemeenten zelf in hun straatbeeld kunnen leggen. De tegel is blauw en draagt het campagnepictogram: een figuur die met zijn taststok over de geleidelijn loopt, met daarnaast het woord ‘vrijhouden’. Zo wordt structureel aandacht gevraagd voor het vrijhouden van geleidelijnen, en wordt de openbare ruimte toegankelijker en veiliger voor mensen met een visuele beperking.

De eerste gemeenten doen al mee

Op vrijdag 15 mei legde wethouder Slegers van Toegankelijkheid in de gemeente Zaanstad de allereerste ‘Houd de lijn vrij!’ stoeptegel. Inmiddels is ook de gemeente Venlo een pilot gestart. Op 25 juni zijn de eerste tegels op 10 plekken in de binnenstad geplaatst. Samen met de Venlose Gehandicaptenraad heeft de gemeente de locaties bepaald. ‘Nog steeds houdt 56 procent van de mensen geen rekening met het vrijhouden van deze geleidelijnen,’ constateert wethouder Frans Schatorjé van Zorg, Welzijn & Onderwijs. ‘Daar gaan we iets aan doen, dat moet echt verbeteren. Met deze speciale tegels willen we de openbare ruimte in de Venlose binnenstad toegankelijker en veiliger maken voor mensen met een visuele beperking.’ En begin juli heeft de gemeente Huizen de eerste tegels gelegd. Dat er maar snel veel andere gemeenten het goede voorbeeld van Zaanstad, Venlo en Huizen gaan volgen!

‘Houd de lijn vrij!’ volgen?

Wil je meer weten over ‘Houd de lijn vrij!’, kijk dan op www.houddelijnvrij.nl. Je kunt het campagnenieuws ook volgen via Facebook, LinkedIn en Instagram.

‘Houd de lijn vrij!’ is een initiatief van het Bartiméus Fonds en wordt gevoerd in samenwerking met Bartiméus, de Oogvereniging, Koninklijke Visio en de Robert Coppes Stichting.

Dit bericht is afkomstig van de website van Bartiméus Fonds.nl:

Eerste succes voor ‘Houd de lijn vrij!’ stoeptegel

Eerste succes voor ‘Houd de lijn vrij!’ stoeptegel

Bartimeus Fonds

Utrechtseweg 82a, Zeist, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV