Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Eerste Kamer – sluit journalisten uit van ‘Strafbaarstelling verblijf’

Free Press Unlimited

Free Press Unlimited, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren en Stichting Persvrijheidsfonds roepen de Eerste Kamer op journalisten uit te sluiten van de toepassing van de wet ‘Strafbaarstelling verblijf in een door een terroristische organisatie gecontroleerd gebied’. Dezelfde oproep deden wij reeds in november 2019. De brief die Minister van Justitie & Veiligheid Ferd Grapperhaus hierover indiende bij de Raad van Europa vroeg echter om een nieuw gezamenlijk statement.

De beoogde wet, die al werd aangenomen door de Tweede Kamer, beoogt dat Nederlandse burgers die afreizen naar een door de regering als terroristisch gemarkeerd gebied, strafbaar zijn. Zij moeten hiervoor toestemming krijgen van de regering. Maar dit betekent dat onafhankelijke journalisten hun werk in bijvoorbeeld oorlogsgebieden niet meer zomaar kunnen uitvoeren. Hier maken wij ons grote zorgen over. 

Wij vinden dat journalistiek een onmisbare functie vervult binnen een rechtvaardige en democratische maatschappij. Journalisten hebben een publieke functie om informatie aan het publiek te verschaffen over wat er zich in deze gebieden afspeelt. De organisaties verzoeken daarom nogmaals de leden van de Eerste Kamer journalisten uit te sluiten van de van de toepassing van de wet ’Strafbaarstelling verblijf in een door een terroristische organisatie gecontroleerd gebied’; net als net als medewerkers van het Rode Kruis en vertegenwoordigers in dienst van de staat of intergouvernmentele organisaties. 

Hoewel Minister Grapperhaus in zijn brief aan de Raad van Europa het doet voorkomen alsof deze bezwaren inmiddels zijn geadresseerd, hebben wij nog steeds grote bedenkingen bij het wetsvoorstel. Deze leest u in de bijgevoegde brief aan de leden van de Vaste Kamercommissie Justitie en Veiligheid van de Eerste Kamer. 

Lees hier de volledige brief aan de Eerste Kamer.

Dit artikel is afkomstig van de website van Free Press Unlimited:

https://www.freepressunlimited.org/nl/nieuws/eerste-kamer-sluit-journalisten-uit-van-strafbaarstelling-verblijf

Eerste Kamer – sluit journalisten uit van ‘Strafbaarstelling verblijf’

Free Press Unlimited

Mensenrechten
Weesperstraat 3, 1018 DN Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV