Meer weten? informatie@fondsen.org

Eerste hulpgoederen Rode Kruis komen aan in Venezuela

Het eerste vliegtuig met hulpgoederen van het Rode Kruis is zojuist aangekomen op de luchthaven van de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Deze eerste lading bevat onder andere medische spullen zoals medicijnen, medische benodigdheden en apparatuur. Na een diplomatieke doorbraak kan het Rode Kruis de hulpverlening in Venezuela fors opschalen. Hierbij wordt vooral ingezet op de gezondheidszorg.

Teams van het Rode Kruis werkten dag en nacht om toegang te krijgen tot Venezuela en de bestaande hulpverlening van het Venezolaanse Rode Kruis te ondersteunen en uit te breiden. Delegaties van het Internationale Rode Kruis hebben de afgelopen weken gesprekken gevoerd in Venezuela om een doorbraak te bewerkstelligen. “De ziekenhuizen hebben grote moeite om te voorzien in voldoende water, elektriciteit, medicijnen en personeel. Onze samenwerking met en ondersteuning van de publieke instituties zal cruciaal zijn om deze situatie te keren,” aldus de delegaties.

Onze samenwerking met en ondersteuning van de publieke instituties zal cruciaal zijn om deze situatie te keren.

Het Rode Kruis opende in februari een gironummer voor de crisis in Venezuela. Een paar weken geleden bleek dat er op het geopende gironummer voor Venezuela, giro 5125, tot nu toe ‘slechts’ 317.000 euro werd opgehaald. Het rekeningnummer werd in februari geopend. Voor de hulpverlening van deze crisis in Venezuela, die leidde tot de grootste migratiestroom ooit in Zuid-Amerika, is zeker 80 miljoen euro nodig.

Naast hulp aan migranten en in de gezondheidszorg, heeft het Rode Kruis ook al 2.500 gedetineerden bezocht sinds het begin van het jaar. Tevens werden meer dan 6.000 migranten telefonisch in contact gebracht met familieleden.

Het Rode Kruis blijft oproepen om de neutrale, onpartijdige en onafhankelijke rol van het Rode Kruis in het land te respecteren en de hulp voor mensen in nood niet te politiseren. De situatie in Venezuela verandert continu. Meer dan 3 miljoen mensen hebben Venezuela verlaten sinds zomer 2017, volgens cijfers van de VN.

In Nederland heeft het Rode Kruis giro 7244 (IBAN NL19 INGB 0000 0072 44) geopend voor de hulpverlening na cycloon Idai. Tot nu toe hebben Nederlanders 2.886.215 euro gedoneerd. Om de meest kwetsbare mensen te blijven helpen in Mozambique heeft het Rode Kruis ruim 27 miljoen euro nodig.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van het Rode Kruis Nederland:

https://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/eerste-hulpgoederen-rode-kruis-komen-aan-in-venezuela/

Categorieen

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633