Een week boordevol klimaatactie: dit zijn de belangrijkste momenten

8a3d0ba0-8a92-4fec-ad18-06abe5b43014.jpeg

Miljoenen mensen die over de hele wereld actie voeren voor het klimaat, een klimaattop in New York, nieuwe cijfers over de stijging van de zeespiegel. Zomaar een greep uit wat er deze laatste week van september allemaal gebeurt. Wij hebben voor jou een overzicht van een week vol Klimaatactie gemaakt. Doe jij ook mee?

 “Our house is on fire — let’s act like it. We demand climate justice for everyone.”
Greta Thunberg (16), Zweedse klimaatstaker

Klimaatstaking Nederland, 27 september

Van 20-27 september zijn er over de hele wereld acties. Van Sydney, Seoel tot in Sao Paulo, van Berlijn tot in New York zijn al miljoenen mensen de straat op gegaan. En ook #WijStakenMee. Op vrijdag 27 september doen wij mee aan de #Klimaatstaking in Den Haag. Waarom? Wij zijn de laatste generatie die het tij nog kan keren. En onze overheid doet veel te weinig om klimaatverandering te stoppen. Doe jij mee?

Ja, ik staak mee

Nieuwe cijfers over de stijging van de zee, 25 september

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is opgericht door de Verenigde Naties. Hun doel is de beschikbare kennis op het gebied van klimaat, klimaatverandering en de gevolgen in kaart te brengen. Het panel bestaat uit honderden experts uit de hele wereld, vanuit universiteiten, onderzoekscentra, ondernemingen, milieuorganisaties en andere organisaties.

Straks je handdoekje uitrollen in Assen aan zee? Dat ons land gevaar loopt om onder water te lopen weten we natuurlijk al lang. En er zit een grens aan de bescherming van ons land tegen het water. Dijken kun je namelijk niet oneindig hoog maken. Onderzoekers van het IPCC komen met nieuwe cijfers over het stijgen van de zeespiegel. We verwachten dat in het rapport staat dat de zee nog sneller en hoger zal stijgen in de komende tientallen jaren.

Foto: Milieudefensie/Frank van Beek

Het water staat ons aan de lippen
Minister-president Rutte moet nog harder zijn best doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Wij projecteerden het beeld van een stijgende zee op het kantoor van minister-president Rutte. Als hij niet meer doet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen zit ook hij straks met natte voeten.

Klimaattop New York, 23 september

Tussen de grote klimaattoppen in zijn er kleinere overlegmomenten tussen wereldleiders. Op 23 september is er in New York weer zo’n ontmoeting. VN-secretaris-generaal António Guterres heeft de leiders gevraagd plannen te presenteren met meer ambitie. En ze moeten duidelijk maken hoe ze de klimaatdoelen gaan halen.

Zweedse klimaatstaker Greta Thunberg is bij de top aanwezig en opende met een emotionele speech. Om niet met het vliegtuig te hoeven reizen, ging ze eind augustus per zeilboot de oceaan over. Ze heeft een jaar vrij genomen van school om de opwarming van de aarde onder de aandacht te brengen.

Staak jij ook mee?
   –> Ja, ik staak mee

De volgende klimaattop

Van 2-13 december is in Chili de volgende grote klimaattop (COP). Hier komen de wereldleiders, hoge piefen van het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties weer bij elkaar. Ook Greta zal er zijn, samen met 36 andere zeilende jongeren. Die groep vertrekt op 2 oktober per schip naar Chili.

Kisjonah en Sofie varen namens Milieudefensie mee met het zeilschip en doen verslag van de reis en de acties bij de klimaattop.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Milieudefensie:

https://milieudefensie.nl/actueel/een-week-boordevol-klimaatactie-dit-zijn-de-belangrijkste-momenten

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN