Meer weten? informatie@fondsen.org

‘Een plaag van Bijbelse proporties.’

Oorzaak van de sprinkhanenplaag is dat door klimaatverandering het afgelopen regenseizoen op het Arabische schiereiland natter en langer dan normaal was. Dat zijn ideale omstandigheden voor woestijnsprinkhanen om zich in een rap tempo voort te planten. Deze sprinkhanen zijn door een cycloon overgewaaid naar de Hoorn van Afrika, waar ze opnieuw door zware regenval ideale omstandigheden hadden om zich nogmaals op grote schaal voort te planten.

Enorme invasie

De invasie van de woestijnsprinkhanen is enorm. Noodhulp-coördinator Hielke Zantema van ZOA sprak bij EO-radio over een ramp die zelfs niet op overheidsniveau van één land op te lossen is: ‘Kun je hier überhaupt op voorbereid zijn? Dat juist deze mensen dit nu moeten meemaken raakt me heel erg en het motiveert me alleen maar meer om te zorgen dat deze mensen de hulp krijgen die ze verdienen.’

Bestrijding beperkt mogelijk

De middelen om de sprinkhanenplaag te bestrijden zijn zeer beperkt. In bepaalde gebieden wordt er met kleine vliegtuigen over de landbouwgronden gevlogen om pesticides te sproeien. Gewone boeren kunnen dit niet betalen en het is de vraag of de overheid hier budget voor heeft, omdat het om een noodsituatie gaat. U kunt ZOA helpen om deze kwetsbare mensen een perspectief te geven. Uw donatie gaat naar de plek waar het het meest nodig is.

Categorieen

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633