Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Een PAX Duif voor Edy Korthals Altes, Mercedes Zandwijken, Milieudefensie & Donald Pols, juffen Astrid & Jolanda en Jack Munayer

PAX voor Vrede

De vijf ontvangers van de PAX Duif 2021 zijn bekend: Edy Korthals Altes, Mercedes Zandwijken, Milieudefensie, juffen Astrid en Jolanda en Jack Munayer. De winnaars hebben de jaarlijkse onderscheiding van vredesbeweging PAX, een houten beeldje in de vorm van een vredesduif, inmiddels in ontvangst mogen nemen. PAX zet met deze prijs bijzondere vredesinitiatieven extra in de belangstelling.

Tegenover de dagelijkse stroom berichten over oorlog en geweld, wil PAX de positieve verhalen laten zien. Verhalen van mensen die verandering teweegbrengen, op grote en op kleine schaal. De PAX Duif wordt uitgereikt aan mensen die hun nek uitsteken om geweld te voorkomen of te stoppen: door directe hulp te bieden, door het schrijven van stukken, in de politiek of door actie te voeren. Alle winnaars dragen op hun eigen, karakteristieke wijze bij aan een vreedzamere wereld. De winnaars zijn gekozen door een vakjury, bestaande uit Chantal Suissa, Naomie Pieter en Rikko Voorberg, onder voorzitterschap van Sinan Can. 

De ontvangers van de PAX Duif 2021:

Edy Korthals Altes

De jury kent een PAX Duif toe aan Edy Korthals Altes omdat hij zich al decennia inzet voor vrede en zelfs op zijn 97ste de wereld nog wil veranderen. Hij zet zich in voor dialoog tussen wereldreligies en spreekt zich publiekelijk uit tegen de kernwapenwedloop. Edy Korthals Altes laat zien hoe belangrijk het is dat verschillende generaties zich inzetten voor vrede. 

Mercedes Zandwijken

Mercedes zet zich onvermoeibaar in om het collectieve bewustzijn van de erfenis van ons slavernij- en koloniale verleden te vergroten. Door mensen met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen met haar Keti Koti dialoog, wordt een te weinig besproken geschiedenis bespreekbaar – tussen zwart en wit. Voor dit initiatief en haar langdurige inzet tegen racisme en discriminatie overhandigt de jury haar graag een PAX Duif. 

Milieudefensie & Donald Pols

Milieudefensie krijgt een PAX Duif voor hun onvermoeibare inzet voor een rechtvaardig klimaatbeleid waar iedereen aan mee moet kunnen doen. Vorig jaar won Milieudefensie een unieke rechtszaak tegen Shell, dat hierdoor in 2030 zijn CO2-uitstoot teruggebracht moet hebben met 45%. Aangezien klimaatverandering in toenemende mate een rol speelt in het veroorzaken en versterken van conflicten worden Milieudefensie en directeur Donald Pols door de jury geroemd voor hun inzet voor een inclusief en rechtvaardig klimaatbeleid, en daarmee voor een vredigere wereld. 

Juffen Astrid & Jolanda

Nederland is internationaal koploper in niveauverschillen tussen scholen, en het verschil tussen leerlingen van laag- en hoogopgeleide ouders neemt verder toe. Juffen en meesters spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van kennis en vaardigheden waarmee kinderen later een positie in de maatschappij kunnen verwerven. Gelijke kansen voor iedereen moet het uitgangspunt zijn voor een inclusieve samenleving, dit begint al op de basisschool. 

De juffen Astrid en Jolanda (bekend van de tv-documentaire Klassen) staan symbool voor al die leerkrachten die zich dagelijks inzetten om kinderen hun eigen talenten te leren ontdekken. Daarom krijgen zij de PAX Duif.

Jack Munayer

Jack Munayer is geboren en getogen in Jeruzalem als zoon van een Britse moeder en een Palestijns christelijke vader. Hij zet zich al jaren in voor de veiligheid van Palestijnse burgers in de bezette Palestijnse gebieden als beheerder van het oecumenische begeleidingsprogramma van de Wereldraad van Kerken in Palestina en Israël (WCC-EAPPI). 

EAPPI is twintig jaar geleden ontstaan toen de Wereldraad van Kerken op verzoek van Palestijnse kerken buitenlandse waarnemers naar Jeruzalem stuurde, om getuige te zijn van de situatie daar. Al snel bleek dat op plekken waar Palestijnse gemeenschappen normaal te maken kregen met intimidatie en geweld, dit veranderde door de aanwezigheid van buitenlandse observators. Sindsdien ontvangt EAPPI waarnemers van over de hele wereld om een beschermende aanwezigheid te bieden aan ‘eenieder die zichzelf niet kan beschermen’. De oecumenische begeleiders, zoals de waarnemers genoemd worden, lopen bijvoorbeeld met kinderen mee naar school of begeleiden herders tijdens het grazen van de kuddes en schrijven bij terugkomst in hun land rapporten over wat ze hebben meegemaakt en over de intimidaties waar ze getuige van waren. Daarna delen ze deze verhalen met hun kennissenkring, hun kerk, organisatie of zelfs hun parlement. Jack verdient voor zijn inzet voor de veiligheid van Palestijnse burgers absoluut een PAX Duif.

Meer over de jury vind je op vredesweek.nl.

Dit bericht is afkomstig van de website van Pax Nederland:

https://paxvoorvrede.nl/nieuws/berichten/een-pax-duif-voor-edy-korthals-altes-mercedes-zandwijken-milieudefensie-donald-pols-juffen-astrid-jolanda-en-jack-munayer

Een PAX Duif voor Edy Korthals Altes, Mercedes Zandwijken, Milieudefensie & Donald Pols, juffen Astrid & Jolanda en Jack Munayer

PAX voor Vrede

Mensen in nood
Sint Jacobsstraat 12 3511 BS Utrecht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV