Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Een jaar na orkaan Dorian: duizenden mensen geholpen

Nederlandse Rode Kruis

Het is een jaar geleden dat orkaan Dorian een spoor van vernieling achterliet op de Bahama’s. Sindsdien heeft het Rode Kruis duizenden mensen geholpen om bijvoorbeeld hun huis te herstellen of met financiële steun. Door het coronavirus is het voor Rode Kruis-vrijwilligers lastiger is om toegang te krijgen tot de mensen op de getroffen eilanden. Toch gaat de hulpverlening nog altijd door.

Ze zijn wel wat gewend, de bewoners van de Bahama’s. Jaarlijks trekken vele tropische depressies door het gebied. Maar het natuurgeweld dat op 1 september 2019 de eilandengroep aandeed, ging alle andere stormen te buiten.

Dorian was een orkaan van de zwaarste categorie. Windstoten tot wel 350 kilometer per uur raasden over de archipel. Tegelijkertijd sloegen metershoge vloedgolven over de eilanden en kwam regen met bakken uit de hemel. De storm bleef ruim twee dagen boven de eilandengroep hangen. Daarna vervolgde Dorian zijn weg naar de oostkust van de Verenigde Staten en Canada.

De verwoesting die Dorian achterliet op de Bahama’s was ongekend. Met name de Abaco-eilanden en Grand Bahama werden zwaar getroffen.

Herstel nog altijd gaande

Direct na de ramp boden vrijwilligers en medewerkers van het Rode Kruis steun op de Bahama’s, bijvoorbeeld door hun werk in opvangcentra. Ook werd meer dan € 9 miljoen aan financiële steun geboden voor meer dan 3.000 families.

Inmiddels is de ramp een jaar geleden en is het herstel nog altijd gaande. Ariel Kestens werkt voor het Internationale Rode Kruis (IFRC) en is het hoofd van de Rode Kruis-afdelingen op de Engels- en Nederlandstalige Cariben. Hij legt uit dat het heropbouwen niet zomaar gebeurd is: “Er is nog een lange weg te gaan, wat betreft het herstel. Maar het Rode Kruis doet er alles aan om zoveel mogelijk mensen die slachtoffer zijn geworden van orkaan Dorian te helpen. De toewijding van de medewerkers en vrijwilligers van het Rode Kruis op de Bahama’s is zo belangrijk. Zij blijven anderen steunen in deze moeilijke tijden.”

COVID-19 heeft directe impact op de kwetsbare families die nog aan het herstellen zijn van orkaan Dorian. Het Rode Kruis biedt daarom ook hulp aan mensen die zijn geraakt door het coronavirus. Samen met partners helpen we bijvoorbeeld bij het repareren van huizen, maar we bieden ook psychosociale hulp, hulp bij het betalen van huur en beurzen voor kleine bedrijven.

Daarnaast zijn families geholpen om zich voor te bereiden op het huidige orkaanseizoen. Hierdoor kunnen toekomstige stormen minder schade aanrichten. Inmiddels zijn al meer dan veertien stormen over de Cariben geraasd.

Rundell Fowler woont op Grand Bahama. Het dak van haar huis werd tijdens orkaan Dorian verwoest. Door het reparatieprogramma voor huizen van het Rode Kruis ontving zij financiële hulp, waardoor ze de reparatie van het dak kon betalen en haar huis verder kon verstevigen voor volgende stormen. “Het heeft me erg geholpen. We zitten nu weer in het orkaanseizoen en ik ben erg dankbaar dat mijn huis verstevigd is.”

Meer over hulp bij natuurrampen

De afgelopen tien jaar werden 2 miljard mensen getroffen door een natuurramp. Het Rode Kruis helpt mensen om zich voor te bereiden op natuurrampen. Want door maatregelen te nemen voordat de ramp plaatsvindt, kunnen we levens redden en schade en leed voorkomen.

Meer over voorbereiden op rampen

Dit artikel is afkomstig van de website van het Nederlandse Rode Kruis:

Een jaar na orkaan Dorian: duizenden mensen geholpen

Een jaar na orkaan Dorian: duizenden mensen geholpen

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood
Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV