Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Een hond als speurneus in de strijd tegen de handel in wilde dieren

Na 18 jaren dienst in het Franse leger als hoofd van de hondenbegeleidersunit besloot ik om mijn vaardigheden in te zetten voor een goed doel dat mij na aan het hart ligt: de bescherming van dieren en onze leefomgeving. In 2016 zag ik een documentaire over het stropen van olifanten. Ik nam toen contact op met IFAW om te kijken naar de mogelijkheden voor samenwerking.  

Dat was het begin van mijn avontuur. Twee jaar later, op 8 augustus 2018, ging ik naar Cotonou. Benin is samen met Burkina en Niger het woongebied van 3.000 olifanten. Deze dieren zijn van essentieel belang, omdat zij de laatste gezonde populatie vormen in West-Afrika en ernstig bedreigd worden door stropers. Het doel van IFAW is om de beveiligingstaak van de hondenbrigade van Cotonou te verruimen in de strijd tegen de handel in ivoor en van andere beschermde diersoorten zoals schubdieren. IFAW ziet daarbij ook toe op de gezondheid en het welzijn van de werkhonden, omdat elk individu ertoe doet.

Mijn missie is om wetshandhavers en douanebeambten te trainen om met speurhonden te werken in de belangrijkste smokkelgebieden, zoals luchthavens en scheepshavens, en producten op te sporen van beschermde diersoorten, met name ivoor en schubdierenhuid. Speurhonden zijn belangrijke bondgenoten in de strijd tegen de handel in wilde dieren. Zij zijn in staat om ivoor op te sporen, inbeslagnames te ondersteunen en bij te dragen aan het aanhouden van smokkelaars. Het reukvermogen van een hond is, afhankelijk van het ras, 1.000 tot 10.000 keer sterker dan dat van mensen! 

In samenwerking met de overheid van Benin heb ik een functie op me genomen bij de hondenbrigade van Cotonou waar al 24 honden waren getraind in het opsporen van explosieven en drugs. Vanuit mijn ervaring zag ik dat er in de kennel het nodige gedaan moest worden ter verbetering van de leef- en welzijnsstandaarden van de werkhonden. Het eerste wat moest gebeuren was het introduceren van goede zorg voor de honden, het organiseren van leuke hondenactiviteiten en het weer oppakken van de hondenbegeleiderstraining. Voor mij zijn dat heel normale activiteiten, maar omdat in Afrika de relatie tussen mens en hond heel anders is dan dat wat ik gewend ben, moesten wij ons eerst richten op het veranderen van de manier waarop begeleiders hun honden zien: niet meer als gereedschap, maar als een vriendelijke bondgenoot. De situatie in de kennel is nu duidelijk geleidelijk aan het veranderen. 

Ik vond het ook belangrijk dat mensen van de gemeenschappen buiten de brigade de honden zouden gaan zien als metgezellen. Een aantal keer per week wandelen wij met de honden door de buurt. Er heerst hier een wijdverspreide angst voor honden, maar de mensen raken nu langzaam gewend aan onze kleine optocht door de straten. Alhoewel de mensen op hun hoede blijven, maken sommige, weliswaar van een afstand, een praatje en willen ze weten wat deze honden doen. Dat is al een kleine overwinning voor deze honden, maar ook voor de brigade. 

Het afgelopen jaar hebben wij samen met twee lokale bouwbedrijven hard gewerkt aan het opnieuw opzetten van de hondenbrigade en extra faciliteiten gebouwd, zoals een hondentrainingsunit en een veterinaire unit. Dankzij de gulle giften van onze donateurs zijn de werkomstandigheden bij de hondenbrigade van Cotonou nu uitstekend voor de honden én voor hun begeleiders. Alle speurhonden in Benin krijgen een goede training en verzorging, omdat routinecontroles en andere veterinaire zorg nu direct op het terrein plaatsvinden.

Binnen het nieuwe trainingsprogramma dat IFAW heeft opgezet voor de hondenbrigade is plek voor acht teams van honden met hun begeleiders. De honden zijn in de zomer met hun training begonnen, maar dit is nog maar het begin! De adolescente honden krijgen een training van 6 maanden en de puppy’s 10 maanden, voordat zij worden ingezet om wildlifecriminaliteit op te sporen. De honden hebben continu training en verzorging nodig om te slagen in hun missie: helpen om smokkelnetwerken op te rollen en wilde dieren te beschermen.

De volgende keer laat ik zien hoe wij onze speurhonden en hun begeleiders selecteren en trainen en hoe wij in de praktijk samenwerken – blijf ons dus volgen! 

-Frédéric Chappée, Project Manager Speurhonden Benin

Steun onze strijd tegen de illegale handel van wilde dieren wereldwijd

Een hond als speurneus in de strijd tegen de handel in wilde dieren

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV