Meer weten? informatie@fondsen.org

Ebola-uitbraak in Congo internationale gezondheidscrisis

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO bestempelt de uitbraak van ebola in Congo als een internationale gezondheidscrisis. Sinds augustus vorig jaar zijn al meer dan 1600 mensen overleden als gevolg van ebola. Bijna 2500 mensen raakten besmet.

Ebola in grote stad

Afgelopen zondag werd het eerste geval van ebola vastgesteld in miljoenenstad Goma, vlakbij de grens met Rwanda. Het betrof een priester die in een kerk ebola-patiënten ondersteunde. Hij overleed afgelopen week in een kliniek. Het Congolese ministerie van Volksgezondheid roept de bevolking op kalm te blijven. Het zegt dat de kans klein is dat het virus zich verder verspreidt omdat de patiënt op tijd ontdekt is.

Brandhaard Noord-Kivu

Het slachtoffer reisde per bus vanuit de stad Butembo, een van de grootste brandhaarden van de ziekte in de provincie Noord-Kivu. In de bus zaten buiten de chauffeur nog 18 andere passagiers. De man begon vrijdag aan zijn reis, nadat de ‘eerste symptomen zich op 9 juli openbaarden’, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Volgens datzelfde ministerie zijn de busgenoten van de priester inmiddels geïdentificeerd en gecheckt.

Ebola-uitbraak complex

De ebola-uitbraak is grootste uitbraak in de geschiedenis van het Centraal-Afrikaanse land en de op een na grootste uitbraak ooit. De uitbraak in Congo is complex. Het zwaartepunt ligt in een regio waar al twintig jaar een conflict aan de gang is. Het oplaaiende geweld compliceert de bestrijding van de ziekte. Veel gebieden zijn door de conflicten onbereikbaar. Hierdoor kan de ziekte zich verspreiden, zonder dat iemand het door heeft.

Rode Kruis

Emanuele Capobianco, directeur departement gezondheid van het Internationale Rode Kruis, is blij met de beslissing van het WHO. “Nu de ebola-epidemie officieel een internationale crisis is, wordt duidelijk dat we het heel serieus moeten nemen. Het verandert de situatie voor de slachtoffers en hulpverleners niet meteen, maar ik hoop dat de ebola-crisis nu de internationale aandacht en hulp krijgt die het verdient.”

“Het Rode Kruis is sinds het prille begin van de uitbraak bezig met hulpverlening en preventie in Congo en de buurlanden. We werken nauw samen met getroffen gemeenschappen, overheden en de VN om te deze uitbraak te beheersen en te beeindigen.”

Vijfde internationale crisis

Sinds 2005 is dit de vijfde keer dat de Wereldgezondheidsorganisatie een internationale crisis uitroept. Eerder gebeurde dat bij de varkenspest (2009), polio (2014), ebola (ook 2014) en het zikavirus (2016). In 2014 stierven meer dan 11.000 mensen als gevolg van een ebola-uitbraak in Afrika.

Zoeken in berichten:

Categorieen

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633