Duurbetaalde vis

Red20een20Kind20Foto201.jpg

Pauline zou eigenlijk een bedrijfje willen hebben en vis of kleding verkopen. Maar deze jonge moeder met drie kleine kinderen staat met de rug tegen de muur. Om haar kinderen eten te geven, werkt ze als prostituee.

Pauline (33 jaar) woont in Gwassi, een gebied aan het Victoriameer in Kenia. De grote armoede waarin de bevolking daar leeft, zorgt ervoor dat vrouwen als Pauline geen andere uitweg zien dan hun lichaam te verkopen om zo hun kinderen eten te kunnen geven. In Gwassi is Red een Kind een dorpsprogramma gestart. Samen met de dorpsbewoners wordt er gewerkt aan een betere toekomst. Een toekomst waarin moeders als Pauline een leven kunnen opbouwen zonder noodgedwongen prostitutie.

Sex for fish

‘Sex for fish’: zo staat de prostitutie rondom het Victoriameer ook wel bekend. Vrouwen –vaak moeders- betalen vissers met seks voor een beetje geld of wat vissen. Er is een hele handel ontstaan. Vissers maken veelvuldig gebruik van prostituees. Met alle gevolgen van dien. Het hiv/aidscijfer in de gebieden rondom het meer is hoog en dan zijn er ook de psychische gevolgen voor vrouwen die betrokken zijn bij de sekshandel.

Op een rustig plekje zodat anderen het niet horen, vertelt Pauline haar verhaal. Ze is nerveus en duidelijk niet op haar gemak. “Ik heb drie kinderen”, vertelt ze, “de oudste is elf en de jongste drie. Mijn man is bij me weggaan. Ik moet nu alleen voor de kinderen zorgen. Dat is zwaar. We wonen in een kleine hut en ik heb te weinig geld om mijn kinderen eten te geven en naar school te laten gaan.”

Pauline raakte bij handel betrokken door een broer van haar ex-man. “Het is verschrikkelijk werk, maar ik kan niet anders,” zegt ze beschaamd. “Ik wil niet dat mijn kinderen sterven van de honger. Dit is voor mij de enige manier om geld te verdienen.” Ze begint te huilen. “Ik heb pas gehoord dat ik aids heb. Mijn behandeling kan ik niet betalen… Hoe gaat het straks met mijn kinderen?”

Kansrijke toekomst

Pauline verdient een toekomst. Net als haar kinderen. Red een Kind helpt daarom kinderen, jongeren en volwassenen in Gwassi om de armoede te ontgroeien. Zij leren zélf om hun situatie te verbeteren, zodat ze zich ook kunnen redden als Red een Kind weer weg is. Samen met de dorpsbewoners is er gekeken naar wat de problemen zijn en hoe deze opgelost kunnen worden. Het doel is dat over ongeveer zeven jaar de bevolking van Gwassi op eigen benen kan staan en zélf verder kan werken aan een kansrijke toekomst.

Dorpsbewoners vormen zelfhulpgroepen. In deze groepen werken ongeveer vijftien mensen samen aan meer inkomen. Dat doen ze bijvoorbeeld door een spaar-/leensysteem op te zetten. Met het gebruik van moderne landbouwtechnieken, leren ze hun oogst vergroten. Kinderen krijgen de kans om naar school te gaan. Goed onderwijs is belangrijk voor de toekomst van Gwassi. Jongeren die hun school niet hebben afgemaakt, kunnen een korte beroepsopleiding volgen tot bijvoorbeeld timmerman of kapster. Straks stimuleren ze met hun werk de lokale economie en verdienen geld voor zichzelf en hun families.

Moeders betalen vissers met seks voor een klein beetje geld of wat vis

Droom

Pauline is blij met het programma van Red een Kind. Ze hoopt in een zelfhulpgroep te leren hoe ze geld kan verdienen en haar eigen bedrijfje kan opstarten. “Ik ben een zakenvrouw,” zegt ze met iets van trots in haar ogen. “Ik zou graag kleding of vis willen verkopen.” Het is Pauline’s grote droom om zichzelf niet meer te hoeven vernederen om haar kinderen eten te kunnen geven. “Als ik een bedrijfje heb, kan ik op een gewone manier geld verdienen. Mijn kinderen krijgen dan genoeg te eten en kunnen naar school. Ik heb er alles over voor hun toekomst.”

Pauline heeft ons toestemming gegeven haar verhaal en foto te delen en hoopt daarmee meer bekendheid aan dit probleem te geven.


Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN