Fondsen.org logo

Duizenden protestnummers verstuurd naar politiek door bel-actie Greenpeace

Oproep aan politieke partijen: zet klimaat niet in de wacht

Politieke partijen krijgen duizenden protestnummers te horen in aanloop naar de verkiezingen. Dat komt door een bel-actie van Greenpeace. Mensen kunnen kiezen uit drie liedjes gekoppeld aan een klimaat-oproep, die worden doorgebeld naar de partijen. De milieuorganisatie wil op deze manier tegen alle partijleiders zeggen: zet klimaat niet langer in de wacht. Maak een eerlijk en groen regeerakkoord. 

Het protestliedje wordt samen met een boodschap telefonisch doorgegeven aan een willekeurige politieke partij. Als ze op het partijbureau de telefoon opnemen, horen ze de tekst: “<naam> wacht op een beter klimaatbeleid. Doe er wat aan!” daarna wordt het gekozen protestnummer afgespeeld. Deelnemers kunnen kiezen uit deze liedjes:

  • Froukje – Groter Dan Ik
  • John Mayer – Waiting On the World to Change 
  • Curtis Mayfield – Move On Up 

Tot nu toe hebben al ruim vijfduizend mensen meegedaan aan de actie. John Mayer is het meest aangevraagd, gevolgd door Froukje en dan Curtis Mayfield.

Waarom sturen we muziek naar politici?

Uit onderzoek van I&O research blijkt dat 92% van de Nederlanders wil dat vervuilende bedrijven aan het Klimaatakkoord van Parijs worden gehouden. Dewi Zloch, expert Klimaat en Energie bij Greenpeace: “In deze tijden zijn we op zoek gegaan naar nieuwe manieren van actievoeren. De toekomst wacht niet. En de klimaatcrisis ook niet. We hebben geen tijd meer voor uitstel of stilstand. Juist in deze tijd willen wij iedereen de kans geven vanuit huis een oproep te doen aan de politiek. Deze telefoontjes geven aan dat het volgende kabinet werk moet maken van groen en eerlijk klimaatbeleid.”

Maak Toekomst

Er is gekozen voor een bel-actie, om zo in deze tijden van corona ook actie te kunnen voeren vanuit huis. Het is onderdeel van een grotere Greenpeace-campagne rondom de verkiezingen en de formatie. Onder de noemer ‘Maak Toekomst’ vraagt Greenpeace om meer klimaatactie van het nieuwe kabinet. Zo wordt bijvoorbeeld op 14 maart door het hele land het Klimaatalarm geluid en worden er acties rondom de formatie voorbereid.