Rode Kruis, Leger des Heils en VluchtelingenWerk Nederland stroomlijnen met Takecarebnb en NLvoorelkaar particuliere opvang vluchtelingen
Het Rode Kruis, VluchtelingenWerk Nederland en het Leger des Heils gaan samen met Takecarebnb en NLvoorelkaar duizenden gastgezinnen coördineren die hun huis openstellen voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Deze gezamenlijke coördinatie is mede op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Veel Nederlanders willen vluchtelingen in eigen huis opvangen. Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis: “Iedereen die bescherming zoekt in Nederland moet kunnen rekenen op menswaardige opvang. Het is hartverwarmend dat Nederlanders massaal hun medemens willen opvangen.”
De mensen die Oekraïne ontvluchten zijn geen asielzoekers, maar vluchtelingen die (90 dagen visumvrij) in Nederland mogen zijn. Voor Oekraïners die langer in de EU willen verblijven, komt een speciale Europese regeling. Dit betekent dat zij geen asielprocedures hoeven te doorlopen en niet in asielzoekerscentra worden opgevangen. De 25 veiligheidsregio’s stellen opvangplekken beschikbaar op bestaande locaties. Ook kunnen de vluchtelingen gebruikmaken van initiatieven van particuliere Nederlanders die bereid zijn hen in huis te nemen. Om dat veilig en volgens humanitaire standaarden te doen, coördineren de hulporganisaties deze particuliere initiatieven. “Deze mensen hebben alles achter gelaten om hun leven te behouden. Wij kunnen ons niet voorstellen hoe dat is. Als opvangorganisatie helpen we daarom graag en zetten we onze expertise graag voor hen in. Dit doen we door gastgezinnen te ondersteunen en waar nodig professionele begeleiding in te zetten”, aldus bestuursvoorzitter Kapitein Harm Slomp van het Leger des Heils.
Begeleiding en nazorg
Vluchtelingen kunnen zich aanmelden voor particuliere opvang bij de gemeente. NLvoorelkaar zet met haar landelijke en 70 lokale vrijwilligersplatformen deze hulpvragen uit, terwijl Takecarebnb zorgt voor doorverwijzing en screening van de gastgezinnen. Denk daarbij aan vragen als: heb je voldoende eigen ruimte? Geef je de mensen een sleutel? Hoe ga je om met psychosociale vragen? Vervolgens matcht de Veiligheidsregio de gezinnen en de hulpvragers. Ook is de Veiligheidsregio verantwoordelijk voor de veiligheid bij het gastgezin in huis. Het Leger Des Heils en het Rode Kruis zullen direct in contact staan met de vluchtelingen en gastgezinnen. En op het spreekuur van VluchtelingenWerk kunnen Oekraïners (en Nederlanders) terecht voor juridisch advies over een asielprocedure of praktische vragen over bijvoorbeeld werk zoeken.
Meer vluchtelingen verwacht
De komende weken en maanden regelen de Veiligheidsregio’s elk duizend tot tweeduizend opvangplekken voor in totaal 50.000 mensen uit Oekraïne. Duizenden Nederlanders vangen ook nu al in hun eigen huis vluchtelingen op uit Oekraïne. Door het gewapend conflict in Oekraïne zijn volgens schattingen van de VN zo’n twee miljoen mensen op de vlucht geslagen.