Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Drankindustrie bepleit invoering statiegeld in de Europese Unie

Er moet een goedwerkend statiegeldsysteem komen in alle landen van de Europese Unie. Dit schrijven twee Europese brancheorganisaties van de drankenindustrie in een verklaring. UNESDA vertegenwoordigt de frisdrankproducenten waaronder Coca-Cola, Pepsico, Danone en Red Bull. EFBW vertegenwoordigt de waterproducenten in Europa.

Gezamenlijk zijn ze van mening dat alleen statiegeld ervoor kan zorgen dat de Europese doelen van inzameling en recycling worden gehaald. Dankzij statiegeld wordt het daarnaast ook mogelijk hun eigen doelstellingen te halen om meer gerecycled materiaal (rPET) te gebruiken. De brancheorganisaties roepen de Europese Commissie op om criteria op te stellen waar een goed werkend statiegeldsysteem aan moet voldoen.

De verklaring is een echte game changer, aldus Recycling Netwerk in een reactie. Niet zo lang geleden verzette de drankenindustrie zich namelijk nog met alle mogelijke middelen tegen invoering van statiegeld.

Illustratie: Zero Waste Europe

SINGLE USE DIRECTIVE DOORSLAGGEVEND

De Single Use Plastic Directive van de Europese Unie is doorslaggevend gebleken voor de ommezwaai van de drankenindustrie. In 2029 moet 90% van verkochte plastic drankflessen ingezameld worden voor recycling. Ook stelt Europa dat in de flessen meer gerecycled PET moet worden verwerkt; minstens 25% in 2025 en minstens 30% in 2030. De lidstaten moeten zorgen dat deze doelen gehaald worden, maar in landen zonder een dekkend statiegeldsysteem worden deze percentages niet gehaald omdat er te weinig flessen worden ingezameld.

Om drankflessen van gerecycled PET te maken, moet het materiaal van goede kwaliteit zijn. Statiegeld levert voldoende schone stromen PET materiaal op om de doelstellingen te halen en ook aan voedselveiligheidseisen te voldoen.

ZWERFVUIL

Opmerkelijk is dat in de verklaring niet gesproken wordt over het effect van statiegeld op zwerfvuil. Wanneer de consument bij inlevering van een gebruikt flesje of blikje geld terugkrijgt, komen die drankverpakkingen nauwelijks meer in het milieu terecht. Steeds vaker worden de drankenmultinationals daarom aangesproken op hun verantwoordelijkheid voor het ontstaan van zwerfvuil en plasticsoep. Zij zijn immers degenen die de drankverpakkingen op de markt brengen. Tijdens de laatste World Cleanup Day in Nederland stond Red Bull opnieuw bovenaan als grootste vervuiler. Coca-Cola is het bedrijf dat wereldwijd het meeste bijdraagt aan de plasticsoep.

ONDUIDELIJK

In de verklaring van beide brancheorganisaties staat dat het statiegeldsysteem moet gelden voor alle ‘relevante categorieën’ en ‘soorten verpakkingen’, zonder dat dit nader gedefinieerd wordt. Onduidelijk is of blikjes en bijvoorbeeld knijpzakjes (pouches) er ook onder vallen, terwijl deze in groten getale aangetroffen worden in het zwerfvuil. Onduidelijk is ook of de supermarkten hun traditionele verzet tegen uitbreiding van statiegeld eveneens zullen opgeven. Ook zij zijn immers afhankelijk van schone retourstromen om meer recyclaat toe te kunnen passen in de verpakkingen van de huismerken.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/09/drankindustrie-bepleit-invoering-statiegeld-in-de-europese-unie/

Drankindustrie bepleit invoering statiegeld in de Europese Unie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV