Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Donkere dag voor lhbti-gemeenschap in Hongarije na aanname homofobe wet

Amnesty International

In Hongarije heeft het parlement een wet aangenomen waardoor ongetrouwde koppels het recht om kinderen te adopteren is ontnomen. Ook werden twee constitutionele amendementen aangenomen die de rechten van lhbti’ers (lesbiennes, homo- en biseksuelen, transgender en  intersekse mensen) verder inperken.

‘Dit is een donkere dag voor de Hongaarse lhbti-gemeenschap en een donkere dag voor de mensenrechten,’ zegt David Vig, directeur van Amnesty Hongarije. ‘Deze discriminerende, homofobe en transfobe nieuwe wetten – die er door gejaagd zijn onder het mom van de coronapandemie – zijn een nieuwe aanval van de autoriteiten op lhbti’ers.’

‘Moeder een vrouw is en vader een man’

Het Hongaarse parlement keurde een wetsvoorstel goed dat adoptie voor ongehuwde stellen verbiedt en de grondwet wijzigt waarin nu staat dat ‘moeder een vrouw is en vader een man’ en dat Hongarije ‘de zelfidentiteit van het geslacht van de kinderen bij geboorte beschermt’, wat transgender en intersekse mensen in Hongarije verder stigmatiseert.

Rechten van lhbti-kinderen en -ouders verder ingeperkt

Ook Katrin Hugendubel van de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) veroordeeld de nieuwe wetten. ‘Deze wetten perken de rechten van lhbti-kinderen en -ouders in Hongarije verder in. Lhbti-kinderen zullen gedwongen worden om in een omgeving op te groeien waarin het moeilijker is hun identiteit te uiten. Ook wordt hen de kans ontnomen om tot veilige en liefhebbende gezinnen te behoren aangezien adoptie alleen is toegestaan door getrouwde heteroseksuele stellen.’

Transgenderrechten al eerder beperkt

‘Eerder dit jaar maakte Hongarije het transgender mensen al onmogelijk om hun naam te veranderen en wettelijk erkend te worden,’ zegt Masen Davis van Transgender Europe. Die wet vereist de registratie van het geslacht waarmee iemand geboren wordt in het nationale register van geboorte, huwelijk en overlijden. Dat kan later niet meer veranderd worden. Dit betekent dat de identificatiedocumenten van individuen dezelfde, onveranderlijke informatie bevatten, waardoor transgenders en intersekse mensen niet meer hun naam kunnen registreren die bij hun genderidentiteit past en ze dus ook niet de bijbehorende documenten kunnen krijgen.

Vijandig klimaat

‘We zijn ernstig bezorgd over de gezondheid en veiligheid van trans-kinderen en -volwassenen in het vijandige klimaat in Hongarije,’ zegt Davis. ‘We roepen Ursula von der Leyen, president van de Europese Unie, op om de rechten van lhbti-ouders aan de orde te stellen, en bij de beoordeling van de rechtsstaat door de Europese Commissie en de lopende artikel 7-procedure het verbod op wettelijke gendererkenning aan te kaarten.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/donkere-dag-voor-lhbti-gemeenschap-in-hongarije-na-aanname-homofobe-wet

Donkere dag voor lhbti-gemeenschap in Hongarije na aanname homofobe wet

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV