Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Domino’s Pizza stopt met de plofkip

World Animal Protection Nederland

Domino’s Pizza zegt de ambitie te hebben om verder te verduurzamen. André ten Wolde, CEO Domino’s Pizza Enterprises Europa licht toe: ‘We zijn continu bezig om ons menu en onze business verder te verduurzamen. Met onze leveranciers hebben we in de afgelopen jaren afspraken gemaakt over betere leefomstandigheden voor onder andere kippen.’ Ook gaat Domino’s een partnership aan met Compassion in World Farming, om op Europees niveau te blijven kijken naar het dierenwelzijnsbeleid. Natuurlijk doen ook wij daar een duit voor in het zakje. 

Domino’s verplicht zich met de ondertekening van de European Chicken Commitment aan criteria die zijn opgesteld door een groep internationale ngo’s, waaronder wij. Het leven van de Domino’s-kip wordt flink verbeterd. Zo krijgen de kippen dertig procent meer ruimte, wordt hun leefomgeving verrijkt met strobalen en zitstokken en wordt een ander, trager groeiend kippenras gebruikt. 

Dirk-Jan, onze directeur, zegt over deze stap van Domino’s: ‘We zijn zeer verheugd dat Domino’s het welzijn van deze dieren serieus neemt. Dit gaat het leven van grote aantallen kippen verbeteren. We verwelkomen het leiderschap dat Domino’s in Nederland en vijf andere Europese landen toont. Het is ook een mooi signaal aan andere quick service restaurantketens die deze stap nog niet hebben gezet: blijf niet achter, volg het voorbeeld van Domino’s en committeer je ook aan het stoppen met de plofkip.’

Slechte score Domino’s

Begin dit jaar nog scoorde Domino’s in ons jaarlijks onderzoek The Pecking Order een onvoldoende op het gebied van kippenwelzijn. Domino’s stond onderaan de ranglijst en leek op geen enkele manier bezig te zijn met het welzijn van hun dieren. Met het tekenen van de Better Chicken Commitment maakt Domino’s dus een enorme stap, waarmee we hen graag feliciteren! (En: de vele vegan opties die al een tijdje bij Domino’s op de kaart prijken, zijn natuurlijk ook fantastisch!)

Uiteraard betekent de Better Chicken Commitment nog niet het allerbeste voor kippen die worden gebruikt voor kipnuggets of kipburgers. De Better Chicken Commitment is een standaard die is opgesteld door ngo’s, waaronder wij, om het leven van kippen in de basis te verbeteren. Als een bedrijf voldoet aan de Better Chicken Commitment, zijn er nog veel mooie stappen denkbaar. Zo kunnen de bedrijven de kippen nog meer ruimte geven, kunnen ze zorgen voor aparte plekken om te rusten, eten en spelen en zouden kippen (overdekt) naar buiten gelaten kunnen worden voor frisse lucht en zonlicht. 

KFC loopt voorop

Met deze verbeteringen maakt Domino’s een enorme sprong voor dieren wereldwijd. Toch is er een andere quick service restaurantketen die dit eerder al deed. KFC Noord-Europa tekende in 2019 de Better Chicken Commitment als een van de eersten in de sector. Daarmee toonde KFC leiderschap op het gebied van dierenwelzijn. Naast KFC en Domino’s hebben zo’n 170 bedrijven het commitment ondertekend, waaronder Nestlé en Kraft Heinz. In Nederland ondertekende vorige week ook de Johan Zandbergen Group voor een beter welzijn voor hun kippen. 

Dit bericht is afkomstig van de website van World Animal Protection:

https://www.worldanimalprotection.nl/actueel/dominos-pizza-stopt-met-de-plofkip

Domino’s Pizza stopt met de plofkip

World Animal Protection Nederland

Natuur, Milieu en Dieren
Louis Couperusplein 2, 2514 HP Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV