Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

‘Doe aan social distancing met wilde dieren’

World Animal Protection Nederland

Samen met de organisaties SPOTS en AAP waarschuwen we vakantiegangers ook dit jaar weer voor vermaak met wilde dieren. Nu het vakantieverkeer langzaamaan weer op gang komt, grijpen we het moment aan om extra te waarschuwen: houd afstand voor voor mens én dier.

Dagelijks worden meer dan 550.000 wilde dieren gebruikt voor het vermaak van toeristen. Van dolfijnenshows tot olifantenritten, dansaapjes, selfies met tijgers of cheeta’s en wandelen met leeuwen. Samen met SPOTS en AAP voeren we al jarenlang campagne om dit te stoppen. Achter dit vermaak schuilt enorm veel dierenleed. Dieren worden uit het wild gehaald of gefokt in gevangenschap – vaak onder erbarmelijke omstandigheden. De dieren leven in kooien of aan de ketting, worden hardhandig getraind en vervolgens hun leven lang gebruikt ter vermaak van mensen.

Social distancing

Graag geven we vakantiegangers dit jaar een extra overweging mee: de omgang met wilde dieren is niet alleen schadelijk voor het welzijn van wilde dieren. De coronacrisis leert ons dat contact met wilde dieren ook een gezondheidsrisico voor mensen kan vormen. Wilde dieren kunnen mensen verwonden of via contact ziektes overdragen. Maar liefst 60 procent van de opkomende infectieziektes is afkomstig van dieren (een zoönose) en 70 procent hiervan komt af van wilde dieren. De COVID-19-pandemie maakt eens te meer duidelijk dat dit soort contact tussen mens en (wilde) dieren kan leiden tot grote (virus)uitbraken met wereldwijde impact.

We vragen daarom om ‘social distancing’. Onze programma manager Sanne Kuijpers zegt: ‘Met het pakket aan coronamaatregelen worden we gevraagd om afstand te houden van elkaar, maar dat zouden we ook moeten doen bij wilde dieren. Veel mensen willen wilde dieren bewonderen, en dat begrijpen we. Onze oproep is om dat van gepaste afstand te doen. Zodra je als toerist in direct contact kunt komen met wilde dieren, is het foute boel. Zowel voor dier als mens: houd gepaste afstand!’.

Tips voor een diervriendelijke vakantie

Als toerist kun je dieren helpen door attracties met wilde dieren te mijden. Bijvoorbeeld door:

  • Niet op de foto te gaan met een wild dier
  • Niet met wilde dieren te knuffelen, wandelen of zwemmen
  • Geen olifanten te voeren, wassen of erop rijden
  • Niet naar shows te gaan waarin wilde dieren kunstjes doen (circussen of dolfijnenshows)
  • Alleen echt diervriendelijke opvangcentra te bezoeken, waar geen interactie met wilde dieren mogelijk is en niet gefokt wordt met dieren om jonge dieren te houden.
  • Of wilde dieren in het wild bewonderen, vanaf gepaste afstand.
Elephants in water in Kindred Spirit Elephant Sanctuary

Dit bericht is afkomstig van de website van World Animal Protection:

https://www.worldanimalprotection.nl/actueel/doe-aan-social-distancing-met-wilde-dieren

‘Doe aan social distancing met wilde dieren’

World Animal Protection Nederland

Natuur, Milieu en Dieren
Louis Couperusplein 2, 2514 HP Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV