Meer weten? informatie@fondsen.org

“Dit is geen werk maar een roeping”

Hoe houd je moed om dit werk te doen als je merkt dat de veiligheid in het land tussen de vingers weg glipt?

“Voor mij is dit geen werk maar een roeping. Juist als het onveiliger en onleefbaarder wordt kunnen we als ZOA een verschil maken in de levens van de individuele mensen die moeten zien te overleven. We helpen mensen die ontheemd zijn vanwege conflicten en natuurrampen in Afghanistan. Naast de gevechten zijn er bijna elk voorjaar overstromingen. Het afgelopen jaar waren er ook enorme droge periodes. Als er niets valt, is er geen opbrengst.”

Wat doet ZOA voor mensen die hierdoor getroffen worden?

“Zodra mensen op de vlucht slaan komen ze in een gebied zonder voorzieningen. Als je ziet hoe droog de gebieden zijn en je mensen kunt helpen aan een waterpomp, zijn ze heel dankbaar. Dat hebben ze vaak nooit gehad. ZOA kijkt niet alleen naar drinkwater maar naar het complete plaatje van gezond leven, zoals hygiëne. In Afghanistan is dit gecompliceerd omdat de toiletten voor mannen en vrouwen streng gescheiden moeten zijn, zelfs niet bij elkaar in het zicht. Bij de washokken moet je je kunnen uitkleden zonder dat iemand het ziet.

We bouwen ook huisjes. Door de overstromingen spoelen de lemen huisjes weg. We adviseren ze hoe ze een goede fundering maken. Dit om te voorkomen dat de huizen in elkaar storten bij erge regen en overstromingen.”

Zoeken in berichten:

Categorieen

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633