Dilemma’s voor vluchtelingen uit Syrië

Stel je voor, je woont met je familie midden in een oorlogsgebied. Het geluid van geweerschoten en bombardementen is aan de orde van de dag. Je vader is ziek, maar er is geen geld voor medicijnen. Je moeder en jonge zusjes leven elke dag in angst, getraumatiseerd door de oorlog. Je oudste broer is drie maanden geleden vertrokken om voor de familie een veilige plek te zoeken. Alle hoop is op hem gevestigd, maar nu heb je al een maand niets meer van hem gehoord… De familie is nu op jou aangewezen. Wat ga je doen?

Als vluchteling kom je voor veel dilemma’s te staan. Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat Nederlanders hiervan niet goed op de hoogte zijn. Ook hebben zij weinig kennis over de situatie in Syrië. 70 procent denkt dat Syrië niet veilig is om terug te keren, maar tegelijkertijd vindt ook 60 procent van de ondervraagden dat Syriërs geholpen moeten worden om vanuit Nederland terug te keren naar Syrië. 98 procent van de Nederlanders geeft een fout antwoord op de vraag waar de meeste gevluchte Syriërs worden opgevangen. 40 procent van de ondervraagden denkt dat de meeste Syriërs in Europa worden opgevangen, terwijl dit niet klopt. De meesten worden namelijk in het land zelf opgevangen.

Ervaar zelf de dilemma’s

Om meer begrip te creëren voor de situatie van Syrische vluchtelingen heeft het Rode Kruis een interactieve video gemaakt. In deze video kruip je in de huid van de Syrische jongen Ismael.  Hij vertrekt naar buurland Turkije; op zoek naar zijn broer en op zoek naar een betere toekomst voor het gezin. Tijdens deze reis sta je als vluchteling continu voor moeilijke dilemma’s. Blijf ik bij mijn zieke vader in Syrië? Ga ik werken in Turkije om geld te sparen voor de familie? Of blijf ik mijn zoektocht naar mijn broer vervolgen?

Als kijker van de interactieve video bepaal jij zelf hoe het verhaal verder gaat. Ga je terug? Of zoek je verder naar je broer? Hoe kom je aan geld? Wil jij zelf de interactieve video bekijken en dilemma’s beantwoorden?

]]>

Trailer interactieve video Brothers Across Borders

Brothers Across Borders

‘Brothers Across Borders’ is een interactieve video waarbij je als kijker zelf bepaalt hoe het verhaal verder gaat. Ga je terug? Of zoek je verder naar je broer? Hoe kom je aan geld? Wil jij zelf de interactieve video bekijken en dilemma’s beantwoorden?

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633