Fondsen.org logo

Dieren weten faunapassage N201 goed te vinden

Nu de Vreelandseweg (N201) door het thuiswerken steeds rustiger is, lijkt een andere route steeds meer verkeer aan te trekken. Uit beelden van een wildcamera blijkt dat de faunapassage onder de N201 veelvuldig gebruikt wordt door verschillende soorten dieren. Op de camerabeelden ontdekte Natuurmonumenten dat onder meer de vos, de boommarter en de wasbeer via deze tunnel van de Wijde Blik doorsteken naar de Kortenhoefse Plassen en andersom. Het is goed nieuws dat steeds meer dieren de faunapassage weten te vinden.

Huh, een wasbeer?

Hoewel de wasbeer er schattig en aandoenlijk uitziet, staat Natuurmonumenten niet te juichen bij de camerabeelden van dit dier. De wasbeer hoort oorspronkelijk niet thuis in Nederland en is ooit naar Europa gehaald voor de pelsdierenfokkerij. Ontsnapte exemplaren blijken zich in het wild goed te kunnen redden en hebben zich de afgelopen decennia verspreid over Europa. Deze invasieve exoot wordt ook op steeds meer plaatsen in Nederland ontdekt. 

Het probleem met invasieve exoten is dat zij -als nieuwkomer- het natuurlijke evenwicht in onze natuurgebieden behoorlijk kunnen verstoren. Wasberen kunnen bijvoorbeeld inheemse concurrenten als dassen verdringen. Omdat wasberen dol zijn op eieren, vrezen we dat deze invasieve exoot ook een negatieve invloed heeft op de stand van de weidevogels en andere grondbroedende vogelsoorten. 

Kiekje van de otter

Natuurmonumenten hoopte vurig ook de otter op de camerabeelden te kunnen ontdekken. Helaas zijn hier geen beelden van aangetroffen. Het gaat echter goed met de otter in Nederland en uit DNA-sporen blijkt dat dit dier zich wel degelijk in en om de Vechtplassen beweegt. Het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat we een foto hebben van een otter die de N201 passeert met behulp van de faunapassage.