Tien onderzoekers die een persoonlijke Dekkerbeurs van de Hartstichting ontvangen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten zijn bekend. Deze onderzoekers kunnen met in totaal een bedrag van ruim 3 miljoen euro, hun eigen onderzoekslijn opzetten en uitbouwen. Het is de 35e keer dat de Dekkerbeurzen worden toegekend aan talentvolle hart- en vaatonderzoekers.
Een wetenschapper gaat onder andere onderzoeken hoe kankermedicijnen die het afweersysteem versterken (immunotherapie) tot schade aan het hart kunnen leiden en of het mogelijk is deze schade tegen te gaan. Omdat dit vaker gebeurt bij vrouwen, richt de onderzoeker zich onder andere op de rol van (vrouwelijke) hormonen. Een andere onderzoeker onderzoekt hartfalen tijdens of vlak na de zwangerschap. Hoe verstoren hormonen de stofwisseling in hartcellen? Daarvoor worden hartcellen uit stamcellen gekweekt. Bij een ander onderzoek wordt onderzocht hoe stralingstherapie precies werkt bij hartpatiënten en hoe straling veilig gebruikt kan worden zonder de rest van het hart te veel te beschadigen.
Alle onderzoeken
De Hartstichting reikt ieder jaar deze Dekkerbeurzen uit. Het zijn persoonsgebonden beurzen voor talentvolle hart- en vaatonderzoekers in verschillende stadia van hun carrière. De onderzoekers die de beurs hebben gekregen zijn:
- Dr. Inge Mulder, dr. Jeffrey Kroon en dr. Pieter Postema van het Amsterdam UMC
- Dr. Maryam Kavousi en dr. Bob Roozenbeek van het Erasmus MC Rotterdam
- Drs. Irene de Boer van het LUMC
- Dr. Uyen Chau Nguyen van het Maastricht UMC+
- Dr. Hugo Kuijf van de Universiteit Utrecht
- Dr. Martijn Hoes en dr. Wouter Meijers van het UMC Groningen
Over de Dekkerbeurzen
De Dekkerbeurzen worden dit jaar voor de 35e keer toegekend. Ze zijn vernoemd naar dr. E. Dekker, oud-directeur van de Hartstichting. Hij was in Nederland de initiator van de burgerhulpverlening bij een hartstilstand.
De Hartstichting kreeg dit jaar 78 aanvragen. Met de beurzen stelt de Hartstichting de onderzoekers in staat om zich langdurig bezig te houden met wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten. Daarmee kunnen ze een volgende stap in hun carrière als onderzoeker maken.
Sneller oplossingen voor patiënten
Wetenschappelijk onderzoek is hard nodig om te voorkomen dat mensen overlijden of ziek en steeds zieker worden door hart- en vaatziekten. Daarom trekt de Hartstichting met haar persoonsgebonden Dekkerbeurzen toptalent aan en helpen ze hun eigen onderzoekslijn op te bouwen.
Veel van de onderzoeken gaan over thema’s die tot belangrijkste prioriteiten zijn gekozen door patiënten, artsen en wetenschappers. Het gaat bijvoorbeeld om betere behandeling en blijvende genezing van hartritmestoornissen en verschillen tussen mannen en vrouwen in het voorkomen, herkennen en behandelen van hart- en vaatziekten. Dankzij de Dekkerbeurzen gaat de zoektocht naar oplossingen sneller, nu én in de toekomst.