De weg naar inclusieve organisaties

de-weg-naar-inclusieve-organisaties-2-e1570792472257.jpg

15% van de wereld heeft een beperking of een handicap. Als er binnen de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen gekeken wordt naar de inclusie van deze groep, is er nog veel wat er moet gebeuren. Ze worden vaak over het hoofd gezien binnen bedrijven, de politiek en op sociaal vlak. Daarom heeft VANI, in samenwerking met Light for the World en CEA, rondetafelgesprekken gehouden in India over het mainstreamen van mensen met een handicap in organisaties.

Een interessante discussie ontstond over hoe inclusie van mensen met een handicap moet worden opgenomen in organisaties en programma’s. De basis van de inclusiecriteria wisselden erg. Een van de criteria waaraan gewerkt moet worden, was dat scholen en trainingsinstellingen niet toegankelijk waren. Leraren zijn onvoldoende getraind in speciaal onderwijs, waardoor mensen met een handicap niet de kansen krijgen die zij wel horen te krijgen. Daarnaast is het betrekken van mensen met een handicap in het stemproces ook belangrijk. Door het stemmen toegankelijk te maken, worden zij aangemoedigd om hun mening te laten horen.

De houding naar mensen met een handicap toe is een van de grootste obstakels. Mensen met een handicap krijgen vaak niet de hulp die zij nodig hebben. Stigma speelt hier een grote rol bij. Ongeveer 70% van de bevolking met een beperking heeft zich niet geregistreerd. Om de buitenwereld te veranderen, moet eerst de interne omgeving aangepakt worden.

Nationale en regionale netwerken moeten met elkaar samenwerken, zodat zij een verschil kunnen maken in het beleid en barrières kunnen doorbreken. Daarnaast moeten er kansen gecreëerd worden voor mensen met een handicap. Door hen te betrekken bij het maken van beslissingen in plaats van uit te sluiten.

Het aannemen van iemand met een handicap wordt verbonden aan de extra hulpmiddelen die zij nodig hebben, wat leidt tot extra kosten. Er werd benoemd dat voor de aankoop van hulpmiddelen en revalidatie voor iemand met een handicap een belasting van 5% wordt geheven en voor de productie van deze middelen nog eens een extra 18%. De persoon met een handicap moet zelf betalen voor de middelen die zij iedere dag hard nodig hebben. De productie van de hulpmiddelen zou 0% moeten zijn. Er is een grote behoefte aan het verzamelen van gegevens over zulke onderwerpen om zo te pleiten voor beleidsbeïnvloeding en wereldwijde verandering.

Kortom, er zijn nog veel drempels waar mensen met een handicap binnen organisaties tegenaan lopen. Door deze in kaart te brengen, weten we welke barrières doorbroken moeten worden om de wereld meer inclusief te maken voor mensen met een handicap.

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN