De strijd van Stichting Vluchteling tegen het coronavirus

header-landenpagina-irak-idomeni-stichtingvluchteling.jpg

Op dit moment zijn wereldwijd ruim 70 miljoen mensen op de vlucht. Ze leven vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Juist voor hen is de kans dat het coronavirus veel slachtoffers en lijden veroorzaakt groot. Stichting Vluchteling doet er alles aan om hen in deze moeilijke tijd de hulp te bieden die zij nodig hebben.

Vluchtelingenkampen ideaal voor coronavirus

In landen als Nigeria, Congo, en Griekenland leeft men momenteel in overvolle vluchtelingenkampen. De anderhalve meter afstand die ons in Nederland moet beschermen is daar ondenkbaar. Vluchtelingen leven onder erbarmelijke omstandigheden. Met de hygiëne is het slecht gesteld. Ter illustratie, op dit moment delen in kamp Moria op Lesbos per dag 167 mensen één wc en maken 242 mensen gebruik van dezelfde douche. Daarnaast is er op veel plekken wereldwijd een ernstig tekort aan medische zorg.

Er is nu actie nodig, anders is het straks te laat. De tijd die er nu nog is moet snel gebruikt worden om vluchtelingen voor te bereiden op wat er komen gaat.

 

Stichting Vluchteling heeft een speciaal corona-team

Vanuit Stichting Vluchteling hebben we een speciaal corona-team opgezet. Dit team heeft contact met onze verschillende partners wereldwijd en inventariseert wat voor hulp er waar nodig is. Op dit moment zien we dat vooral voorlichting, het verbeteren van hygiëne en aanbieden van basisgezondheidszorg hard nodig zijn.

“Ik heb nog nooit van het coronavirus gehoord”

Dat sommigen vluchtelingen niet eens weten hoe gevaarlijk het coronavirus is, geeft aan hoe hard voorlichting nodig is. Afgelopen week kwam via onze partner Intersos het bericht binnen dat veel mensen in Nigeria zich niet bewust zijn van de huidige situatie. Sommigen hebben nog nooit van het coronavirus gehoord. Op dit moment rijden in samenwerking met onze lokale partners al mobiele voorlichtingsteams rond in Irak, Nigeria en de Democratische Republiek Congo.

Hygiëne zijn ontzettend belangrijk

Naast het geven van voorlichting is het verbeteren van hygiëne ontzettend belangrijk in de strijd tegen het coronavirus. Als voorbeeld de zojuist geschetste situatie op Lesbos, waar honderden mensen van dezelfde wc en douche gebruik moeten maken. Daar gaat Stichting Vluchteling verandering in brengen. We zorgen voor de aanleg van nieuwe sanitaire voorzieningen en zorgen er per direct voor dat er extra afval ingezameld wordt op het eiland.

Basisgezondheidszorg is hard nodig

Ook het aanbieden van basisgezondheidszorg is op dit moment van groot belang. Op die manier kunnen symptomen op tijd worden gesignaleerd. Daarnaast kunnen patiënten waar nodig op tijd worden doorverwezen. In Irak, de Democratische Republiek Congo zijn we hier inmiddels mee gestart.

We blijven monitoren en inventariseren

De komende tijd blijft ons corona-team nauw in contact met onze verschillende partners wereldwijd. We houden de ontwikkeling van het virus goed in de gaten en bekijken van dag tot dag, waar en op wat voor manier we kunnen helpen. Via onze website en social media houden we jullie op de hoogte.

Wil je een bijdrage leveren aan onze strijd tegen corona? Dat kan!

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Stichting Vluchteling:

https://www.vluchteling.nl/nieuws/2020/3/strijdtegencorona

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN