Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De strijd tegen mazelen in Nigeria

Sinds november 2018, hebben wij 2.922 kinderen met mazelen behandeld in de stad Maiduguri, Nigeria. Onze patiënten zijn vaak kinderen van vluchtelingen, maar ook kinderen uit de stad zelf.

Veel gevallen van mazelen

Ik heb nog nooit zoveel patiënten met mazelen gezien sinds ik ben begonnen als arts in 2016. Ik hoop dat we de toekomstige uitbraken kunnen voorkomen’, zegt onze arts Abdullah. Hij werkt op onze afdeling voor mazelen die we hebben opgezet in het ziekenhuis van de stad.

Burgeroorlog

Al tien jaar woedt een burgeroorlog in het noordoosten van Nigeria. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. Door de chaos en verwoesting zijn twee miljoen mensen afhankelijk van hulp.

De bedden zijn vol

In het westen van Maiduguri zorgen we voor mazelenpatiënten in het ziekenhuis in Gwange.
Hier hebben we 2.343 kinderen met mazelen behandeld tussen januari en april. Het aantal mazelen-patiënten in april was 4x meer dan in januari. Er zijn zoveel patiënten dat alle 73 bedden vol zijn.

Overvolle afdelingen

‘We werken allemaal op overvolle afdelingen’, zegt Theresa, medisch teamleider in het ziekenhuis in Gwange. ‘Het enthousiasme van het personeel is de enige reden dat we het volhouden.’

Duizenden kinderen lopen risico

De aanhoudende mazelenuitbraak komt vooral doordat er onvoldoende kinderen in de regio gevaccineerd worden tegen de ziekte. Daardoor lopen duizenden kinderen het risico om de ziekte op te lopen.

Sterfgevallen

Sommige kinderen sterven aan mazelen door de ernstige complicaties. In beide ziekenhuizen zijn sinds januari 58 kinderen gestorven aan de ziekte. Maar het totaal aantal sterfgevallen in Maiduguri is nog hoger.

Onaanvaardbaar

‘Het is onaanvaardbaar dat er nog steeds een groot aantal kinderen overlijden aan een ziekte die zo makkelijk behandeld kan worden. Ondanks dat ons ziekenhuis al overvol was, konden we deze kinderen niet de rug toekeren’, zegt Caroline, medisch teamleider in het ziekenhuis in Maiduguri. ‘Het verlies van de omgekomen kinderen heeft veel verdriet veroorzaakt binnen de gemeenschap.’

De strijd tegen mazelen in Nigeria

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV

Mogen wij JE op de hoogte houden?

Wekelijks sturen wij een nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en de meest recente vacatures. Wil je deze ook ontvangen? Als je het onderstaande formulier invult dan zetten we je graag op de lijst.