Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De resultaten van twee megaprojecten tegen discriminatie

Aidsfonds – Soa Aids Nederland

Discriminatie is een drijvende kracht in de hiv-epidemie. Homomannen, trans personen, sekswerkers en mensen die drugs gebruiken worden vaak uitgesloten van voorlichting en zorg. Terwijl de helft van alle nieuwe infecties per jaar juist deze groepen treft. In twee grote projecten werkten we de afgelopen jaren aan het bieden van zorg voor deze groepen en het vechten voor hun rechten. Met mooie resultaten. 2 maart 2021

Project: Hulp voor de hardst getroffenen

Met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben we in 2010 een project opgezet om dit onrecht tegen te gaan. Tien jaar lang werkten we in zestien landen, waaronder Botswana, Kenia, Indonesië en Oekraïne. De sleutel voor succes: de mensen om wie het gaat nemen zelf de leiding. Zo kwam het dat we met maarliefst 120 organisaties en netwerken samenwerkten om ervoor te zorgen dat juist deze mensen zich veilig kunnen laten testen, hiv-remmers krijgen en leren opkomen voor hun rechten. En dat jongeren goede seksuele voorlichting krijgen.

 • In totaal profiteerden 2,8 miljoen jongeren, lhbt+ personen, sekswerkers en mensen die drugs gebruiken van onze strijd voor gelijke toegang tot hiv-preventie en –zorg.
 • We bereikten ruim 582.000 jongeren met onze diensten.
 • We trainden ruim 33.000 zorgverleners en 16.000 politieagenten om hun vooroordelen opzij te zetten.
 • Bijna 8.500 slachtoffers van mensenrechtenschendingen kregen juridische ondersteuning.

Project: Geef buitengesloten mensen een stem

Samen sta je sterker. In dit project verenigden we mensen die het hardst getroffen zijn door de epidemie in negen landen in Oost-Europa, Azië en Afrika. Meer dan 100 door de gemeenschap geleide organisaties, netwerken en platforms konden zo samenwerken, groeien én een podium opeisen in de internationale aidsbestrijding.  Om hun lobbywerk meer kracht bij te zetten, trokken de verschillende groepen met elkaar op om overheden aan te spreken. Met resultaat. 

Ze bleken in staat invloed uit te oefenen op belangrijke (inter)nationale beleidskwesties, zoals universele gezondheidszorg en mensenrechten. Ze worden nu gehoord. Ook wisten ze in de afzonderlijke landen veel te bereiken, waaronder:

 • Aanpassing van wetten die deze groepen criminaliseren.
 • Aanpassing van schoolcurricula.
 • Er is een betere samenwerking tussen politie en kwetsbare groepen.
 • De hard door hiv getroffen groepen hebben nu een stem in overheidscommissies. Ze zijn in meerdere landen uitgenodigd om input te geven op het hiv/aids-beleid. Baanbrekend!
 • Er zijn nieuwe netwerken opgezet, bijvoorbeeld voor hiv-positieve jongeren.
 • Media zijn getraind, waardoor er nu een meer evenwichtige berichtgeving is
 • In meerdere landen is sprake van een afname van geweld tegen de groepen.

Alleen door een inclusieve aidsbestrijding kunnen we een einde maken aan aids. Door de mensen erbij te betrekken om wie het gaat, zorgden deze projecten voor een grote stap voorwaarts.

Dit bericht is afkomstig van de website van het SOA - Aidsfonds:

https://aidsfonds.nl/nieuws/samen-tegen-discriminatie-de-resultaten-van-twee-megaprojecten/

De resultaten van twee megaprojecten tegen discriminatie

Aidsfonds – Soa Aids Nederland

Gezondheid en Handicaps
Logo Aidsfonds
Keizersgracht 392, 1016 GB Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV