De onvoorspelbare winter van Sri Lanka

Sri-Lanka_19-copy-1024x683.jpg

Niet alleen in Afghanistan en het Midden-Oosten biedt ZOA winterhulp. Ook in landen waarbij je niet snel aan ‘winter’ denkt, zijn er grote problemen dit seizoen. Bijvoorbeeld in Sri Lanka, waar mensen al jaren lijden onder de onvoorspelbaarheid van het klimaat.

In Sri Lanka zijn er maar twee seizoenen: Het droge seizoen en het natte seizoen. Die natte periode, beter bekend als de moesson, valt precies samen met de Nederlandse winter. Door klimaatverandering worden deze moessons steeds onvoorspelbaarder.  Boeren en vissers worden verrast met enerzijds extreme droogte en anderzijds hevige regenbuien met overstromingen tot gevolg. Vee sterft, oogsten gaan verloren en op de visvangst is geen pijl te trekken. ZOA helpt mensen in deze onzekerheid en maakt mensen weerbaar tegen klimaatverandering.

 Doordat boeren in het Noordoosten van Sri Lanka door de burgeroorlog lange tijd afgesloten zijn geweest van de rest van het land zijn ze in economisch isolement geraakt. Zo hebben boeren geen capaciteit om misoogsten door droogte of overstromingen op te vangen en ondervinden vissers veel problemen door de klimaatverandering.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN