De Nederlandse staat moet meer doen om klimaatverandering te voorkomen en wat ons betreft is Shell de volgende

c54c4b99-f495-4dcf-9341-edd6e9004d0a.jpeg

De Staat moet de uitstoot van broeikasgassen sneller verminderen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag in het hoger beroep van de klimaatzaak bepaald. Volgens het hof is een reductie van 25 procent in 2020 ten opzichte van 1990 noodzakelijk.

Een historische gebeurtenis

De rechter maakte vandaag gehakt van de verdediging van de Nederlandse staat en gaf Stichting Urgenda op alle punten gelijk. De staat moet veel meer gaan doen om klimaatverandering te voorkomen. De staat komt volgens de rechter niet langer weg met het argument: “Wij doen net zoveel als andere landen”. De Nederlandse staat heeft de plicht om voor haar burgers te zorgen, en op dit moment gebeurt dat onvoldoende.

DpDafEVXoAAZyeq.jpg

Het gaat pijn doen

De rechter gaf in haar betoog direct toe dat ook zij weet dat de maatregelen die de overheid moet gaan nemen pijn gaan doen. Dat ze geld gaan kosten. Maar, zegt de rechter, als de wereld straks onbewoonbaar is door droogte, overstromingen, bosbranden, hongersnoden, en een groeiend aantal infectieziekten, dan doet dat ook pijn. En dit bestrijden kost ook geld.

Shell is de volgende

Urgenda schrijft hiermee opnieuw geschiedenis. Dit vergroot ook de kansen op succes in de klimaatzaak tegen Shell, die wij samen met 13.000 Nederlanders aanspannen. Net als de overheid, moeten ook vervuilende bedrijven als Shell zich aan het Parijsakkoord en mensenrechtenverdragen houden. De tijd is gekomen dat rechters zich uit durven te spreken over het klimaatbeleid van de overheid. De volgende logische stap is dat een rechter zich uitspreekt over het klimaatbeleid van grote vervuilende bedrijven. Shell is de grootste vervuiler van Nederland en stoot twee keer meer CO2 uit dan heel Nederland bij elkaar. Als een bedrijf zoveel schade aanricht, schade waarvan Shell al zeker 40 jaar weet dat dit rampzalige gevolgen heeft voor het leven op aarde, dan moet dat consequenties hebben.

Wil jij er de volgende keer bij zijn als wij geschiedenis schrijven? Meld je dan aan als mede-eiser op klimaatzaakshell.nl.

Meld je aan als mede-eiser

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Milieudefensie:

https://milieudefensie.nl/actueel/de-nederlandse-staat-moet-meer-doen-om-klimaatverandering-te-voorkomen-en-wat-ons-betreft-is-shell-de-volgende

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN