Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De kracht van het verhaal: onderzoeksjournalistiek in Indonesië

Free Press Unlimited

Tempo is welbekend als onafhankelijke uitgever van onderzoeksjournalistieke verhalen in Indonesië. In 2016 startten Free Press Unlimited en Tempo Institute het programma ‘Investigating with Tempo’, met de ambitie om een nieuwe generatie onderzoeks-journalisten te creëren en de journalistiek als middel om machthebbers te controleren in Indonesië te bevorderen. Nu, bijna vijf jaar later, is er een online boek ter ere van de 41 onderzoeksrapporten die in het programma zijn gepubliceerd, en de grote impact die sommige daarvan hadden.

In het programma werden getalenteerde journalisten van lokale media buiten de hoofdstad geselecteerd voor een beurs van zes maanden om onderzoek te doen naar een onderwerp dat het leven van burgers en lokale gemeenschappen beïnvloedt. Onderwerpen die aan bod kwamen: mensenhandel, klimaat, corruptie, mensenrechten en criminaliteit. Gedurende deze vijf jaar hebben veel journalisten kunnen werken aan verhalen die een concrete impact hebben gehad op de regelgeving rond deze onderwerpen. Ook zijn er veel lessen geleerd.

Veiligheid en samenwerkingen

Het onderzoeken van deze thema’s werd bijvoorbeeld niet altijd gewaardeerd door de betrokkenen. In 2018 moest een deelnemende journalist onderduiken tijdens zijn onderzoek naar giftig afval op militair terrein. Om ervoor te zorgen dat fellows beter voorbereid zouden zijn op de risico’s die samenhangen met onderzoeksjournalistiek, werden in samenwerking met partner LBH Pers in het daaropvolgende jaar veiligheids- en juridische opleidingen toegevoegd.

Een tweede les die werd geleerd, was over de effectiviteit van de samenwerking met maatschappelijke organisaties, iets heel unieks voor een journalistiek project, dat altijd de onafhankelijkheid bewaakt. Annelies Langelaar, programmacoördinator Zuid-Azië en Indonesië: “De kracht van het programma zat in de methode. Tijdens de contentproductie en het verzamelen van informatie werkten de fellows samen met maatschappelijke organisaties, gingen ze in gesprek met lokale autoriteiten en organiseerden ze soms evenementen rond hun geproduceerde inhoud. Dit bleek een essentieel ingrediënt voor succes te zijn.”

Tempo-journalisten werkten niet alleen samen met maatschappelijke organisaties, maar ook met regionale media om samen aan verhalen te werken. Met name deze samenwerkingen leidden tot de meeste sociale verandering.

Verhalen met impact

Van alle rapporten waren er 10 het meest succesvol in het oproepen van constructieve reacties en zelfs het verbeteren van regelgeving. Deze worden allemaal uitgelicht in het boek, maar we hebben er hier twee geselecteerd.

Indonesische slaven op een schip van Taiwan
Dit verhaal werd gepubliceerd in januari 2017. Tempo werkte samen met The Reporter, een onafhankelijk online mediaplatform uit Taiwan, om de vermeende moord op Supriyanto, een zeeman uit Tegal, op een vissersschip in Taiwan op te sporen. Afgezien van het blootleggen van verschillende verborgen feiten achter de dood van Supriyanto, bracht dit onderzoek vele andere problemen in kaart bij het rekruteren van Indonesische zeevaarders om op buitenlandse vissersschepen te werken: van mishandeling en frauduleuze tussenpersonen tot zwakke wettelijke bescherming van zowel de Indonesische als de Taiwanese overheid. Een paar dagen nadat het rapport was gepubliceerd, vormde de Indonesische regering een task force bestaande uit vertegenwoordigers van vijf ministeries en twee niet-ministeriële agentschappen om beschermende maatregelen op te stellen voor zeevaarders die op buitenlandse schepen werken. De bedrijfsvergunningen van de arbeidsbureaus die de bemanning rekruteren, werden opnieuw geverifieerd.

In Taiwan veroorzaakte het verhaal van The Reporter een sterke reactie van de Taiwanese regering. Op basis van de aanbeveling van Control Yuan – de staatsombudsman – heropende de rechtbank een onderzoek naar de dood van Supriyanto. Het hoogtepunt was op 20 januari 2017, toen de Taiwanese landbouwraad nieuwe regels invoerde voor het beheer van de tewerkstelling van buitenlandse werknemers op schepen die op volle zee varen.

Mensenhandel in Maleisië
Voor dit verhaal werkten Tempo-journalisten samen met online news platform Malaysia Kini uit Maleisië. Het onderzoek werd aangewakkerd door de vele doden onder arbeidsmigranten uit Oost-Nusa Tenggara (NTT). Veel jonge mensen uit dit gebied zijn geïnteresseerd om als arbeidsmigranten naar Maleisië te gaan. Ze worden gelokt door de belofte van een salaris van 3 miljoen Roepia, wat hoger is dan het minimumloon van 1,25 miljoen Roepia in hun woonplaats. Deze belofte wordt echter niet nagekomen, en vaak zijn het niet de volwassenen die de aan het werk gaan, maar de kinderen. Tempo volgde de mensenhandelroute en deed onderzoek naar de bron van de geldstroom die het netwerk van illegale arbeidsmigrantenwervers financierde.

Dit leidde uiteindelijk tot Albert Tei, de eigenaar van acht agentschappen die Indonesische arbeidsmigranten in Maleisië leveren. Aanvankelijk ontkende Albert Tei dat er misstanden waren. Twee dagen nadat het onderzoek van Tempo was gepubliceerd, verhoogde hij echter het loon van de arbeiders en verbeterde hun rechten.

Het boek over de resultaten en successen van ‘Investigating with Tempo’ vind je hieronder.

Dit artikel is afkomstig van de website van Free Press Unlimited:

https://www.freepressunlimited.org/nl/nieuws/onderzoeksjournalistiek-in-indonesie-de-kracht-van-het-verhaal

De kracht van het verhaal: onderzoeksjournalistiek in Indonesië

Free Press Unlimited

Mensenrechten
Weesperstraat 3, 1018 DN Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV