Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

De kloof gedicht: Nieuwe toolkit tegen de seksuele uitbuiting van jongens

Terre des Hommes

Om jongens beter en gerichter te beschermen tegen seksuele uitbuiting heeft de Down to Zero-alliantie, waarvan Defence for Children – ECPAT deel uitmaakt, een toolkit ontworpen. Deze toolkit, met de naam ‘Bridging the Gap’, is bedoeld om hulpverleners te ondersteunen in hun werk met jongens die het slachtoffer zijn of dreigen te worden van seksuele uitbuiting. Zowel jongens als meisjes worden seksueel misbruikt en uitgebuit. Toch is de uitbuiting van jongens onderbelicht en vaak ook een onbegrepen probleem.

Ambassadeur Dolores Leeuwin in Thailand seksuele uitbuiting van kinderen Terre des Hommes

Seksuele uitbuiting van jongens wordt, vergeleken met meisjes, minder vaak herkend en hun slachtofferschap wordt minder snel geaccepteerd. Jongens die het slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting worden nog minder snel geloofd, beschermd en gesteund dan meisjes. Dat blijkt zowel uit onderzoek als uit de praktijk van de projecten van Defence for Children – ECPAT met de Down to Zero-Alliantie in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Daarnaast is er minder dan bij meisjes bekend over hoe jongens slachtoffer worden van seksuele uitbuiting, de dynamiek ervan, de impact die het op hen heeft en de zorg die ze nodig hebben. Over jongens die homoseksueel, biseksueel of transgender zijn, weten we zelfs nog minder.

Wat wel bekend is, is dat traditionele, sociale en culturele overtuigingen, gendernormen, houding en gedrag en zelfs wetgeving een grote impact hebben op de zichtbaarheid, herkenning en acceptatie van seksuele uitbuiting. Het zijn deze factoren die de mogelijkheden van jongens om zich uit te spreken en hulp te zoeken belemmeren. Dat leidt ertoe dat veel jongens zich gemarginaliseerd, geïsoleerd en kwetsbaar voelen. Mede door Down to Zero neemt de bewustwording over seksueel misbruik en seksuele uitbuiting van jongens wereldwijd toe. Hulpverleners houden zich meer met jongens bezig, luisteren beter en leren zodoende veel. Als gevolg daarvan vragen jongens vaker om hulp.

De toolkit

We ontvangen uit de landen waarin we werkzaam zijn het signaal dat er een tekort is aan (financiële) middelen om jongens de nodige bescherming en ondersteuning te kunnen bieden. Om deze kwestie aan te pakken, heeft de Down to Zero-alliantie de een toolkit ontworpen. De toolkit, een pakket met opdrachten en informatiematerialen, is bedoeld om hulpverleners te ondersteunen in hun werk met jongens die het slachtoffer zijn of dreigen te worden van seksueel geweld, seksueel misbruik en seksuele uitbuiting. Daarbij worden ook hun families en gemeenschappen betrokken.

‘Ik dacht echt dat die oude man me wilde helpen’ seksuele uitbuiting van kinderen Thailand Terre des Hommes

De focus op jongens in deze toolkit is niet bedoeld om de zorg die meisjes nodig hebben te overschaduwen. De doelen van de toolkit zijn het vergroten van de kennis, het creëren van bewustzijn alsmede het ontwikkelen van vaardigheden, benaderingsmethodes en vertrouwen om (mogelijk) seksueel uitgebuite jongens te kunnen helpen. Zo kunnen hulpverleners die de toolkit gebruiken een positieve bijdrage leveren aan de levens van jongens, hun families en gemeenschappen.

Dit bericht is afkomstig van de website van Terre des Hommes:

https://www.terredeshommes.nl/nl/actueel/de-kloof-gedicht-de-seksuele-uitbuiting-van-jongens

De kloof gedicht: Nieuwe toolkit tegen de seksuele uitbuiting van jongens

Terre des Hommes

Kinderen en kansen
Stichting Terre des Hommes Nederland, Zoutmanstraat, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV